Turski ministar obrane: “mi smo dio NATO-a, zajedno smo s EU-om i SAD-om”

 Turski ministar obrane Hulusi Akar poručio je kasno u srijedu kako je potrebno dijalogom riješiti tursko-američki spor zbog kupnje ruskog proturaketnog sustava S-400 te je istaknuo kako je Turska povezana s Europskom unijom i NATO-om.

“Mi smo dio NATO-a, zajedno smo s Europskom unijom i SAD-om. Stoga, želimo biti s Europom, sa SAD-om i NATO-om za našu obranu i sigurnost”, poručio je Akar, prenosi AP.

Turska je kupila ruski proturaketni sustav S-400, usprkos protivljenju NATO-a čiji je član. SAD tvrdi da Turska tom kupnjom ugrožava razvoj američkog nevidljivog mlažnjaka F-35, što Erdogan odbacuje i navodi da S-400 neće biti integriran u sustave NATO-a.

Zbog kupnje sustava S-400 ministarstvo financija SAD-a je u ponedjeljak uvelo sankcije po Zakonu o suzbijanju američkih protivnika sankcijama (CAATSA), a usmjerene su protiv Ureda za obrambenu industrije Turske (SBB) i njegova predsjednika Ismaila Demira te drugih visokih dužnosnika SBB-a.

AP podsjeća da je SAD jasno poručio da neće biti ukidanja sankcija, dok Turska ne odbaci ruski proturaketni sustav. Turski ministar vanjskih poslova nije odgovorio razmatra li odbacivanje sustava S-400, zbog američkog pritiska, već je samo kazao novinarima kako se nada da je moguće pronaći riješenje “zdravim razumom, prije nego što dođemo do te točke”. Također je kazao da su pregovori s Rusijom o kupnji nove pošiljke S-400 u tijeku.

Akar je kazao da Turska želi “riješenje problema kroz dijalog”.





“Ako američka strana želi riješenje, ono može biti postignuto radom na tehničkoj razini”, kazao je Akar, prenosi Reuters.

Komentari

komentar





You may also like