Turski ministar obrane o ruskim raketnim sustavima S-400 i američkim zrakoplovima F-35

Nastavlja se američko-tursko-ruska saga zbog turske kupnje ruskih protuzračnih sustava S-400 “Triumf”, što su SAD i NATO okarakterizirale kao potpuno neprihvatljivo s obzirom kako je Turska članica NATO saveza (iako zemlje članice imaju pravo samostalnog odlučivanja o tome koje će i čije oružje kupovati), kao i zbog problema vezanog uz navodnu mogućnost, da ti ruski sustavi mogu detektirati i dešifrirati pojedine „slabe točke“ američkog zrakoplova 5. generacije F-35 kojega žele nabaviti i turske zračne snage (oko 100 aparata) i u čijem programu proizvodnje Ankara također sudjeluje. Preciznije – sudjelovala je, dok nije kupila ruske S-400 nakon čega je sankcionirana od strane SAD-a izbacivanjem iz toga programa. Štoviše, prije desetak dana Pentagon je izvijestio kako će američke zračne snage kupiti 8 zrakoplova F-35 od korporacije Lockheed Martin, prvotno namjenjenih Turskoj, o čemu smo također opširnije pisali (vidi poveznicu ispod teksta).

Sinoć je, sudjelujući posredstvom video-linka na forumu washingtonske nevladine organizacije Turkish Heritage Organization, turski ministar obrane Hulusi Akar izjavio kako je Turska spremna riješiti probleme sa SAD-om o lovcima F-35. Danas je turska televizija TRT prenijela riječi ministra Akara:

„Što se tiče programa F-35, sve analize vlade SAD-a pokazale su kako je izbacivanje Turske iz toga programa dovelo do proizvodnih rizika oko ključnih komponenti zrakoplova. To usporava rokove njegove proizvodnje i povećava troškove. Oni (američka administracija) moraju ponovo razmotriti svoju odluku.“ Akar je naglasio kako je odluka o zaustavljanju turskog sudjelovanja u programu proizvodnje F-35 bila „nepoštena“ i da je turska vojna industrija nastavila isporučivati ključne dijelove za toga lovca, neovisno o pandemiji koronavirusa Covid-19. „Turska je ne samo klijent programa F-35, već i partner. Osiguranje tehnologije F-35 životno je važno za Tursku, kao i za SAD. Spremni smo razmotriti bilo koju zabrinutost SAD-a oko S-400…“, kazao je Hulusi Akar.

Podsjetio je, kako je u povijesti američko-turskih odnosa bilo uspona i padova, ali da ti odnosi ipak odolijevaju izazovima zahvaljujući sveobuhvatnom strateškom savezu, „utemeljenom na zajedničkim vrijednostima i interesima“.

Podsjećamo: tijekom ovoga mjeseca postalo je jasno kako je Turska izvršila testiranja ruskih sustava PZO S-400, razmještenih u bazi Mürted, kraj glavnoga grada Ankare. Njihovo je testiranje izvršeno na lovcima američke proizvodnje F-16 Viper i F-4 Phantom II.

Medij  Fighter Jets World naveo je kako su ti zrakoplovi bili primjećeni u blizini spomenute baze i radara za bilježenje brzina niskoletećih zračnih objekata u uvjetima elektroničke borbe tj. ometanja signala. Navodi se i kako se testiranja nastavljanju do 26. studenog. Radarski sustavi S-400 testirani su u studenom prošle godine, u dvodnevnim vježbama, kada su turski lovci F-16 letjeli na malim visinama iznad Ankare.
Kazna Turskoj zbog S-400: američka vojska kupila „turske“ F-35

 

 

Komentari

komentar
You may also like