Turski ministar obrane prijeti Grčkoj “preventivnom akcijom”

Turski ministar obrane Hulusi Akar danas je zaprijetio Grčkoj “preventivnom akcijom” ako Atena ne pokrene demilitarizaciju otoka u istočnom Egejskom moru.

“Zar to njihovo djelovanje ne nudi nama pravo na samoobranu? Nije li postavljanje oružja ispred našeg nosa prijetnja našoj zemlji?” upitao se turski ministar Akar, prenosi ga turska agencija AA. Istodobno je optužio Grčku za “agresivnu retoriku” protiv Ankare, tvrdeći da povećanje proračuna za obranu pokazuje da ta zemlja “sprema nešto” protiv Turske. “Oni na svoj način kalkuliraju protiv Turske. Uveli su peterostruko povećanje budžeta za naoružanje”, rekao je turski ministar.

Akar tvrdi da Grčka daje sve od sebe kako bi zaustavila prodaju oružja Turskoj. “Grčka nije samo otišla u SAD da im kaže da nam ne prodaju F-16, već su oni također otišli u Njemačku i tražili od njih da nam ne prodaju podmornice”, rekao je Akar. Optužio je premijera Kyriakosa Mitsotakisa i ministra vanjskih poslova Nikosa Dendiasa za “korištenje agresivne retorike i agresivnih akcija kako bi pokvarili potencijalnu normalizaciju odnosa koja bi se mogla stvoriti između dviju zemalja”.

Očekivano, Atena ima drugačiji pogled. Grčki medij Keep Talking Greece piše da je i danas očito tko je agresor na tom području jer su turski borbeni zrakoplovi poslani da 26 puta povrijede grčki zračni prostor. Tvrde da su ih presreli grčki borbeni zrakoplovi koji su pet puta ulazili u “bliski kontakt” s turskim zrakoplovima.

Komentari

komentar





You may also like