Turski ministar obrane: S-400 je spreman i uporabit ćemo ga ako zatreba

Turski ministar obrane Hulusi Akar odgovorio je na pitanje o kupljenom ruskom protuzračnom sustavu S-400 Triumf na saslušanju pred povjerenstvom Odbora za planiranje i proračun Velike narodne skupštine Turske kazavši slijedeće: “Raketni obrambeni sustav S-400 je postavljen, spreman za uporabu. Ako postoji prijetnja, upotrijebit ćemo ga.”

O tome u srijedu izvješćuje turski medij Haber7com, navodeći kako je spomenuti Odbor prihvatio proračun Ministarstva obrane za 2023. godinu.

Govoreći pred povjerenstvom, Hulusi Akar odgovarao je na pitanja i kritike zastupnika. Što se tiče kupnje zrakoplova F-16 iz SAD-a, Akar je kazao: “Mi se trudimo kupiti F16, ali ako ne, naravno da imamo druge stvari na umu.”

Što se tiče operacije “Kandža-mač” koju provode turske oružane snage u sjevernom Iraku i Siriji, čelnik ministarstva obrane je naglasio: “Ne trebaju nam umjetni razlozi za operaciju. Naša borba protiv terorizma nastavit će se dok se ne riješimo posljednji terorist.”

Podsjećamo kako je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ovih dana izjavio, u svezi pokrenute vojne operacije, kako Turska ne namjerava o pokretanju svojih protuterorističkih operacija obavještavati ni Rusiju ni SAD. Ova vojna operacija, za sada samo zračna i topnička a ne i kopnena – počela je nakon nedavnih terorističkih napada u Istanbulu za koje je Ankara optužila militantne kurdske snage na sjeveru Sirije.

Međutim, to je bio samo povod s obzirom kako je Turska najavljivala vojnu operaciju na sjeveru Sirije još prije cca godinu dana ali geopolitičke okolnosti za nju tada nisu bile dobre. Protivile su joj se i Sjedinjene Države i Rusija. Erdogan je sada očito procijenio da su dvije nuklearne velesile previše zaokupljene jedna drugom, prije svega na ukrajinskom bojištu,  a da bi se sada odlučile ometati turske vojne operacije „u ime borbe protiv terorizma“.

Što god tko govorio, i Erdogan je majstor geopolitičkih igara, te više nego dostojan suparnik svih onih kojima su Turska i njena vanjska politika „trn u oku“.

 

Komentari

komentar

You may also like