Turski ministar policije: SAD naredile puč u Turskoj 2016. godine

Turski ministar unutarnjih poslova Suleiman Sojlu izjavio je kako Sjedinjene Države stoje iza pokušaja puča u Turskoj u noći s 15. na 16. srpnja 2016. godine, u kojem je ubijeno više od 250 ljudi, i da je “teroristička mreža” islamskog propovjednika Fethullaha Gülena (FETÖ) provela neuspjeli puč u suradnji s SAD-om. O tome 4. veljače piše turski medij Hürriyet.

“Jasno je da su iza toga stajale Sjedinjene Države. A upravo je FETÖ izvršio pokušaj puča po njihovom nalogu”, izjavio je Suleiman Sojlu.

Nadalje, šef turske policije izjavio je kako ovo nije prvi put da on ponavlja tko je pravi „organizator“ i „inspirator“ vojnog puča i da u tom smislu ukazuje na ulogu SAD-a. O tome je, kazao je dalje, govorio i svega nekoliko sati nakon pokušaja puča, u izjavi za medije.

Uključenost Sjedinjenih Država u državne udare ili njihove pokušaje u Turskoj u prošlosti, poput vojnih udara 1960.-ih i 1980.-ih, kao i intervencija vojske u politički proces 28. veljače 1997., postalo je poznato godinama kasnije.

“Umjesto da čekam 20 ili 30 godina, već sam tada dao izjavu, kazavši kako iza ovog puča stoje Sjedinjene Države. Rekao sam to čak i manje od 24 sata nakon pokušaja puča, a isto sam kazao već više puta.“

Suleiman Sojlu imenovan je turskim ministrom unutarnjih poslova ukazom predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana mjesec i pol nakon neuspjelog pokušava vojnog udara.





Podsjećamo: 18. siječnja objavili smo vijest prema kojoj je bivši premijer te zemlje i nekadašnji bliski Erdoganov suradnik a sada čelnik oporbene Stranke budućnosti Ahmet Davutoglu izjavio u intervjuu za tursku TV Karar, kako se predsjednik Recep Tayyip Erdogan nalazi pod “paskom” vojnih pučista, i da će ga uskoro “eliminirati” frakcija koja ga kontrolira.

“Upućujem upozorenje. Gospodin Erdogan uskoro će biti eliminiran. Gospodin Erdogan je na raskrižju, bit će mu vrlo teško pobijediti na izborima s Narodnim savezom (koalicija vladajuće Stranke pravde i razvoja koju vodi Erdogan i Stranke nacionalistički pokret Devleta Bahcelija, op. GN) ”, izjavio je Davutoglu.

 





Davutoglu: Erdogana će bivši pučisti uskoro „eliminirati“!

Komentari

komentar

You may also like