Turski ministar: spremni smo platiti bilo kakvu cijenu zbog naše odluke o kupnji ruskih sustava S-400!

Turska vlada poduzet će mjere, kao protuodgovor u slučaju uvođenja sankcija od strane Trumpove administracije.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavushoglu, u jučerašnjem intervjuu agenciji Anadolu izjavio je kako Turska ne namjerava odustati od ugovora o nabavci ruskih raketnih sustava S-400 i da je „spremna platiti bilo koju cijenu“ za osiguranje obrambene snage svoje zemlje.

„Nismo mogli nabaviti (američke) sustave Patriot i zato smo počeli razmatrati alternativne prijedloge, najbolji od kojih je bio ruski. Bez obzira s kakvim se posljedicma može suočiti Ankara, pitanje nabave obrambenih sustava se ne razmatra. Spremni smo platiti bilo koju cijenu. Dio uplate po ugovoru za S-400 već je izvršen. Dio novca planira se isplatiti putom kredita. Pitanje je zatvoreno. Sustavi dolaze u Tursku“, bio je i više nego jasan prvi čovjek turske diplomacije.

Ministar Cavushoglu također je izjavio kako Turska vodi pregovore s EU i Iranom oko sudjelovanja u mehanizmu naplate s Teheranom (Instex), koji stvara EU radi nastavka slobodnog trgovanja s tom zemljom zaobilazeći američke sankcije.

Jučer je također i Bloomberg pisao o mogućim turskim protumjerama ukoliko SAD protiv Ankare uvedu sankcije. Turska navodno razmatra takve mjere u odnosu na proizvode koje uvozi iz SAD-a i koje izvozi u tu zemlju.Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like