Turski ministar VP: odluka o kupnji ruskih PZO sustava S-400 je konačna!

Turska je spremna razmotriti američku ponudu o nabavi PZO i PRO sustava Patriot, ali smatra neprihvatljivim da ona bude uvjetovana turskim odbacivanjem kupnje ruskog raketnog sustava S-400 „Triumf“, izjavio je u četvrtak, 10. siječnja, turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavushoglu u programu tamošnje televizije NTV.  

„Turska u budućnosti može nabaviti sustav Patriot, ali to ne smatra mogućim ukoliko se kao uvijet bude nametao otkaz od S-400“, kazao je turki šef diplomacije. Pri tom je iznova naglasio kako je službeni stav Ankare o kupnji ruskih sustava konačan i njegovog ponovnog razmatranja neće biti.

Prije nekoliko dana turska državna agencija Anadolu priopćila je kako je američka delegacija Turskoj dostavila ponudu o prodaji svojih sustava Patriot, koja, osim 20 lansera  M903, 80 raketa-presretača MIM-104E i 60 raketa PAC-3, uključuje i 4 radarske postaje AN/MPQ-65 i drugu opremu. Ta je ponuda rezultat odobrenja američkog State Departmenta od 19. prosinca, o prodaji Turskoj sustava Patriot za iznos od 3,5 milijardi dolara.

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like