Turska novinarka zatvorena nakon “vrijeđanja” Erdogana u TV intervjuu

Turska novinarka poslana je u zatvor zbog “vrijeđanja” predsjednika države Recepa Tayyipa Erdogana. Sedef Kabas uhićena je u subotu u Istanbulu nakon intervjua uživo na oporbenom TV kanalu Tele1 u petak javila je turska državna televizija TRT Haber.

Kabas je koristila tradicionalne turske poslovice kako bi cinično kritizirala Erdogana, a da zapravo nije ni navela ime predsjednika. “Okrunjena glava bi trebala postati mudrija, ali vidimo da to nije istina”, rekla je u osvrtu na gotovo 20 godina Erdoganove vlasti otkako je postao premijer i predsjednik. Osim toga je rekala: “Kad stoka uđe u palaču, neće stoka postati kraljevska obitelj, nego ta palača postaje štala”. Ured glavnog državnog odvjetništva u Istanbulu donio je odluku da se Kabas pošalje u zatvor nakon istrage.

Kabasin odvjetnik Ugur Poyraz napisao je na Twitter profilu: “Izjavljujem da ćemo se do kraja boriti protiv nezakonitosti.” Turski ministar pravosuđa Abdulhamit Gul reagirao je u subotu, također preko Twittera: “Proklinjem ružne riječi koje ciljaju na našeg predsjednika, koji je izabran glasovima naše nacije. Ovi nezakoniti izrazi bez granica koji proizlaze iz zavisti i mržnje naći će odgovor koji zaslužuju u savjesti nacije i pred pravdom”.

Reagirajući na vijest o uhićenju novinarke, iz Reportera bez granica (RSF), neprofitne medijske organizacije koja se bori za medijske slobode, napisali su: “Više od 200 novinara je procesuirano, a 70 novinara je osuđeno po sličnim optužbama otkako je Erdogan izabran za predsjednika u kolovozu 2014.”. 

Komentari

komentar





You may also like