Turski odgovor SAD-u: odbijate pregovore ali nećemo odustati od S-400

Nakon što smo jučer izvijestili o decidiranom odgovoru američkog State Departmenta Turskoj kako SAD ne pristaju na bilo kakve nove inicijative Ankare oko kupljenog ruskog sustava protuzračne obrane S-400 Triumf, uključno i tzv. kretskog modela upravljanja njime (vidi poveznicu ispod teksta) i da traže njegovo potpuno odbacivanje, stigao je odgovor Ankare.

Turska je jasno stavila do znanja kako neće napustiti protuzračni raketni sustav nabavljen od Rusije, usprkos američkim sankcijama i opasnim upozorenjima Washingtona. Istodobno, glasnogovornik turskog predsjednika Ibrahim Kalin izjavio je kako će Ankara nastojati riješiti probleme sa Sjedinjenim Državama dijalogom, izvijestio je u petak, 12. veljače Reuters.

On je sinoć kazao kako se kontakti s Washingtonom nastavljaju zbog neslaganja oko S-400, ali da ne treba očekivati ​​brzo rješenje problema.

“Sjedinjene Države sada su izjavile da neće voditi nikakve pregovore o ovom pitanju. Turska se neće odreći ruskog S-400”, naglasio je. „Kada ispravno sagledamo stratešku sliku (oko S-400), mislimo da možemo napredovati. Predlažući rješenja, pregovarat ćemo”, dodao je Kalin.

S druge strane ako analitički sagledamo izjavu ovakvoga tipa ne možemo ne primijetiti njezinu potpunu kontradiktornost: SAD govore kako o S-400 s Turskom neće voditi nikakve pregovore, a Kalin kaže kako misli da „možemo napredovati“; odmah potom kaže kako se Turska sustava S-400 nikada neće odreći, da bi potom opet izjavio „pregovarat ćemo“.

Za pregovore ipak trebaju najmanje dvije strane osim ako se ne želi „pregovarati“ sam sa sobom. Ali to je onda već problem koji nadilazi političku sferu i koji moraju rješavati neke druge institucije.





SAD odbile „kretski model“ i od Turske traže potpuno odbacivanje S-400

 





 

Komentari

komentar

You may also like