Turski premijer: Njemačka se mora odlučiti

Turski premijer Binali Yildirim izjavio je u utorak, 16. svibnja, kako se Njemačka mora jasno odlučiti: „Ako je Berlin zainteresiran za suradnju s Ankarom, on se mora distancirati od terorističkog pokreta Fetullaha Gulena i obratit svoju pozornost na Tursku“.

Yildirim je optužio njemačku vladu, da je prošli tjedan pružila utočište pučistima koji su pobjegli u EU prošlog ljeta, nakon neuspješnog vojnog udara 15. srpnja 2016. godine. Upravo je ta činjenica iznova zaoštrila odnose između dviju država, kazao je turski predsjednik vlade.

Pritom je izjavio kako Turska, u svojoj borbi protiv terorističkih organizacija u regiji, među njima ne pravi razliku. Radilo se o postrojbama sirijskih Kurda YPG, Radničkoj stranci Kurdistana ili „Islamskoj državi“, sve one predstavljaju ugrozu s kojom se mora voditi najodlučnija borba, izjavio je Yildirim.

Podsjećamo, prethodno je službena Ankara iznova zabranila posjet delegacije zastupnika njemačkog Bundestaga njemačkim vojnicima u turskoj zrakoplovnoj bazi Incirlik. Kao razlog Ankara je navela, kako je Njemačka dala politički azil turskim časnicima koji su sudjelovali u prošloljetnom pokušaju vojnog prevrata. Kancelarka Angela Merkel glede toga je izjavila, kako će Njemačka tražiti način za alternativne lokacije baziranja svojih zračnih snaga, pričemu njemački izviđački zrakoplovi „Tornado“ (koji se koriste za borbu protiv „Islamske države“) mogu biti dislocirani u Jordan. Njemački medij Der Spiegel objavio je informaciju kako se, u slučaju nužde, Njemačka može žaliti na Tursku u NATO savezu. Već ovog tjedna njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel to će pitanje razmotriti u Washingtonu, nadajući se kako će SAD, kao vođa protuterorističke koalicije, izvršiti pritisak na Ankaru.

Top of Form
Bottom of Form

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like