Turski stručnjak: SAD se pomirile s rastom ruskog utjecaja na Bliskom istoku

Turska agencija Anadolu objavila je komentar tamošnjeg analitičara i poznavatelja bliskoistočnih prilika Džengiza Tomara Ahmeta, o tome, da Rusija nastavlja aktivno realizirati strategiju izlaska na topla mora. U okviru nje Moskva intenzivno surađuje s takvim zemljama poput Iraka, Jemena i Libije, a najveći uspjeh u tome postigla je u Siriji, navodi Ahmet.

Ruska politika na Bliskom istoku, poglavito u Siriji, u posljednje vrijeme utječe na države regije. Nepredvidljivi potezi Sjedinjenih Država doveli su do rasta ruskog utjecaja, a bliskoistočne države počele su se približavati Moskvi za inat Washingtonu. Čini se kako je Rusija uspostavila svoj utjecaj u regiji, izgubljen nakon završetka hladnog rata, navodi turski analitičar.

„Odluka SAD-a o povlačenju vojske iz Sirije znači da se Washington pomirio s ruskim utjecajem u regiji. U to se može uvjeriti ukoliko se razmotre američki odnosi s državama regije“, tvrdi Ahmet. Moskva aktivno razvija odnose s Ankarom u vojno-političkoj i gospodarskoj sferi, istodobno kada između SAD-a i Turske postoji niz sukobljavanja po takvim pitanjima, kakvo je stanje u Siriji, Egiptu, Palestini i borbi s terorističkim pokretom Fethullaha Gulena, navodi dalje Ahmet. Moskva planira tijekom ove godine Ankari isporučiti raketne sustave S-400, neovisno o tome što je Rusija tijekom gotovo 300 godina Tursku (ranije Osmanlijsko carstvo) smatrala glavnom preprekom za realizaciju svoje politike izlaska na južna mora.

Sada je Rusija u regiji Levanta (Turska, Sirija, Libanon, Izrael i Egipat) dislocirala dvije tisuće vojnika koji su smješteni u zračnoj bazi „Hmeymim“, kraj Latakije, i pomorskoj bazi „Tartus“ u istoimenoj sirijskoj luci. Moskva je postigla velike uspjehe u realizaciji svoje sirijske politike. Neovisno o tome što se Rusija ne može usporediti sa SAD-om po svojoj ekonomskoj i vojnoj moći, ona koristi vlastitu silu puno učinkovitije, što joj je i omogućilo uspjeh. Ne malu ulogu u tome odigrala je i dvosmislena i nejasna američka bliskoistočna politika, zaključuje turski analitičar.

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like