Turski sud osudio kurdsku parlamentarku na više od 22 godina zatvora

Turski je sud u ponedjeljak osudio bivšu parlamentarku kurdske Narodne demokratske stranke (HDP) Leylu Guven na više od 22 godine zatvora zbog terorizma, objavio je Reuters.

Zastupnici u turskom parlamentu Leyli Guven ukinut je imunitet u lipnju, nakon što je sud presudio da je članica terorističke organizacije. Članove HDP-a turske vlasti često osuđuju zbog terorizma, odnosno povezanosti s Kurdistanskom radničkom partijom (PKK) koja se desetljećima oružano bori protiv turskih vlasti.

Predsjednik HDP-a Selahattin Demirtas i predsjednički kandidat te stranke u zatvoru je više od četiri godine.

Guven je osuđena na 14 godina i tri mjeseca zbog članstva u terorističkoj organizaciji i dodatnih 8 godina po dvije optužnice zbog širenja terorističke propagande.

Podsjetimo, turske su vlasti od lokalnih izbora krajem ožujka 2019. zatvorile i/ili smijenile najmanje 59 od 65 HDP-ovih gradonačelnika

HDP je jedina kurdska parlamentarna stranka u Turskoj, a na zadnjim parlamentarnim izborima osvojila je 11, 70 posto glasova. Izborni prag u Turskoj iznosi neobično velikih 10 posto, upravo kako bi se smanjilo prisustvo Kurda u parlamentu, dok se tom odredbom de facto onemogućuje višestranačje među Kurdima – ako ne žele ostati bez predstavnika u parlamentu.
Komentari

komentar

You may also like