Turski sud osudio ubojice ruskog veleposlanika na doživotne kazne

Poznati slučaj atentata na ruskog veleposlanika u Turskoj, Andreja Karlova, iz prosinca 2016. godine konačno je dobio i svoj sudski epilog.

„Turski sud osudio je petoricu optuženika za ubojstvo ruskog veleposlanika Andreja Karlova na doživotni zatvor, dvoje od njih prema članku o terorizmu. Šest osoba je oslobođeno, neki od optuženika u ovom slučaju dobili su zatvorske kazne u rasponu od pet do devet godina”, izvijestila je agencija Anadolu.

Shahin Shogüt, pripadnik terorističke organizacije (FETÖ) islamskog propovjednika Fethullaha Gulena , kao i Salih Yilmaz, koji se smatra kuratorom neposrednog ubojice ruskog veleposlanika Andreja Karlova, osuđeni su na dvije doživotne kazne. Vehbi Kyurshad Akalyn, bivši zaposlenik turskih specijalnih službi, osuđen je na jednu doživotnu kaznu plus još 15 godina zatvora. Prema istrazi, upravo je on podatke o kretanju pok. Karlova prenio FETÖ-u. Ista presuda donesena je i Huseinu Ketyuji, također povezanom sa spomenutom

Svi optuženi negiraju optužbe, a obrana namjerava uložiti žalbu na donesenu presudu.

Podsjećamo: Andrej Karlov ubijen je hicima iz pištolja 19. prosinca 2016. na izložbi fotografija „Rusija od Kalinjingrada do Kamčatke očima putnika“, pred očima brojnih osoba i televizijskih kamera.  Napad je izveo 22-godišnji policajac Mevlut Mert Altintash, kojeg su snage sigurnosti likvidirale na mjestu zločina. Prema istrazi, ubojstvo ruskog diplomata za jedan od glavnih ciljeva imalo je podrivanje odnosa između Ankare i Moskve.

Naime, ubojstvo je izvršeno cca 6 mjeseci nakon uspostave normalizacije rusko-turskih odnosa, prethodno opasno poremećenih činom obaranja ruskog bombardera Su-24 od strane turskog lovca F-16 u sirijskoj pograničnoj zoni s Turskom, što je dovelo do snažnih ruskih protuturskih sankcija i jačanja ruskih vojnih efektiva u Siriji, prije svega kroz dovlačenje protuzračnih sustava S-400 Triumf u rusku zračnu bazu Hmeymim u Latakiji. U lipnju 2016. g. turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan uputio je ruskom čelniku Vladimiru Putinu i rodbini poginulih ruskih pilota pismo isprike nakon čega je uslijedila brza normalizacija odnosa, da bi cca mjesec dana kasnije došlo do pokušaja Erdoganovog svrgavanja neuspješnim vojnim udarom za kojeg turski državni vrh i pravosuđe optužuju spomenutu organizaciju FETÖ, nakon toga proglašenu terorističkom.





 

 

Komentari

komentar





You may also like