Tursko Ministarstvo obrane o stanju u sigurnosnoj zoni u Siriji

U četvrtak, 21. studenog, turski ministar obrane Hulusi Akar objavio je o završetku procesa formiranja sigurnosne zone na sjevero-istoku Sirije, duge 145, a široke 30 kilometara u smijeru istok-zapad, od grada Ras el-Ain u krajnjoj sjevero-istočnoj regiji Hasakah, do grada Tel Abyad u regiji Rakka.

Akar je također kazao kako se napadi (od strane kurdskih postrojbi narodne zaštite) s istoka i zapada sigurnosne zone i dalje nastavljaju i da se oko „njihovog sprječavanja vode pregovori s ruskim kolegama“ (info: agencija Anadolu).

Podsjećamo: 18. studenog  kurdski su civili u zoni grada Kobanija, smještenog na samoj granici Sirije s Turskom, molotovljevim koktelima i kamenjem napali zajedničku rusko-tursku vojnu ophodnju i zapalili jedno rusko vojno vozilo (bez trajnijih oštećenja), o čemu smo izvijestili na ovom portalu uz priloženu video snimku samoga napada (vidi link ispod teksta). Turska strana za napad optužuje kurdske snage YPG povezane sa zabranjenom Radničkom strankom Kurdistana, a koje su se, sukladno turskim sporazumima sa SAD-om i Rusijom,  dužne povući izvan spomenute sigurnosne zone oko koje i patroliraju rusko-turske snage.

Jučer je zapovjedništvo kurdskih snaga YPG i lokalne policije „Asaish“ na videu objavljenom na Twitteru izrazilo svoje „duboko žaljenje“ za taj incident, naglasivši, kako će ubuduće jamčiti ne ponavljanje takvih događaja. Kazano je, također, kako Kurdi vjeruju u sposobnost ruskih snaga, koje se nalaze u Kobaniju u skladu s potpisanim memorandumom iz Sočija, za „zaštitu mira i sigurnosti stanovništva regije“.

(Video) Kurdi „Molotovljevim koktelom“ napali rusko vojno vozilo
 

Komentari

komentar

You may also like