Tursko MO: nastavljamo koordinaciju svojih poteza u Siriji s Rusijom i SAD-om

Tursko Ministarstvo obrane izjavilo je u ponedjeljak, 12. ožujka, kako Turska s Rusijom i SAD-om razmatra moguću vojnu operaciju na sjevero-istoku Sirije, pod nadzorom kurdskih boraca.

Turska nastavlja inzistirati na nužnosti uspostave sigurnosne zone  uz svoju granicu sa Sirijom u dubini od 30-40 kilometara, omeđenu rijekama Eufratom na zapadu i Tigrisom na istoku (do granice s Irakom, op. a.). Američki vojnici u toj zoni podupiru kurdske postrojbe iz redova „Sirijske demokratske snage“ (SDF). Međutim,  Ankara kurdske snage iz redova YPG (koje čine kostur kurdsko-arapske koalicije SDF) smatra terorističkom organizacijom i od SAD-a traži njihovo povlačenje iz buduće sigurnosne zone, a što, kako se čini, upravo i dobiva.

„Što se tiče pripreme operacije turske vojske istočno od Eufrata, koja je još uvijek aktualna, Turska nastavlja koordinaciju svojih aktivnosti sa SAD-om i Rusijom“, izjavila je glasnogovornica turskog Ministarstva obrane Nadide Sebnem Aktop. Također se navodi kako Ankara nastavlja koordinaciju s Moskvom oko organiziranja zajedničkih vojnih ophodnji na sjevero-zapadu Sirije s ciljem sprječavanja kretanja i pucnjave terorista iz sirijske zone Tel-Rifaat (regija Aleppo). „Teroristi (misli se na kurdske snage YPG) i dalje destabiliziraju stanje u zoni provedbe operacije „Maslinova grana“, gdje je do danas neutralizirano 4609 (njihovih) boraca. Gađanje položaja turske vojske u Afrinu s teritorija Tel-Rifaata se nastavlja. Turska vojska izvodi protunapade po objektima terorista“, navodi se danas u turskom Ministarstvu obrane.

 

Komentari

komentar
0 komentara

loading...

You may also like