Tursko MVP: američke sankcijske prijetnje zrakoplovima neće nas uplašiti

Američki Senat jučer je odobrio zakon o američkom obrambenom proračunu za 2020. godinu, u iznosu od 738 milijardi dolara, što je skoro 3% više nego što je bilo izdvojeno godinu dana ranije. Zanimljivost u njemu je, između ostaloga, i ta, da su prihvaćene i odredbe koje pozivaju na sankcije protiv ruskih plinovoda „Sjeverni tok 2“ i „Turski tok“, ali i  protiv Turske zbog zbog njezine kupnje ruskih protuzračnih sustava S-400. Jedna od sankcijski mjera, kojima se prijeti Ankari, je i isključivanje iz programa proizvodnje kao i zabrana isporuka zrakoplova 5. generacije F-35 u okviru Zakona o suprostavljanju američkim protivnicima posredstvom sankcija (CAATSA). U usvojenom se proračunu predlaže osnivanje fonda od 440 milijuna dolara za kupnju zrakoplova F-35 koji su bili naručeni od strane Turske, kao i sankcije protiv tvrtki koje su uključene u izgradnju plinovoda „Turski tok“.

U utorak, 18. prosinca, na ovu vijest reagiralo je tursko Ministarstvo vanjskih poslova slijedećim riječima: „Mi još jednom napominjemo kako jezik prijetnji i sankcija nikada neće primorati Tursku na odustajanje od odlučnih mjera za osiguranje svoje nacionalne sigurnosti. Nitko ne smije sumnjati kako protiv takvih inicijativa, usmjerenih protiv Turske, neće biti usvojene nužne mjere.“ (info: agencija Anadolu)

Osim toga je kazano kako su potezi obaju domova američkog Kongresa „demonstracija odnosa neuvažavanja prema suverenim odlukama Turske“. „Kongres se pridržava iracionalne neprijateljske pozicije, neopravdano blokirajući naše sudjelovanje u programu F-35, neovisno o tome što je Turska izvršila sve svoje obveze“, navodi tursko MVP.

TOP VIJEST: Erdogan zaprijetio SAD-u izgonom iz turskih baza i priznanjem genocida nad Indijancima

 





Komentari

komentar

You may also like