Tursko MVP pozvalo američkog veleposlanika u Ankari

Američki veleposlanik u Ankari David Satterfield (naslovna foto) pozvan je u tursko Ministarstvo vanjskih poslova zbog izjave Washingtona vezano uz ubojstvo turskih državljana od strane članova Radničke stranke Kurdistana (PKK) u Iraku , izjavio je glasnogovornik tamošnjeg ministarstva vanjskih poslova za agenciju RIA.

Prethodno je, danas, turski ministar obrane Hulusi Akar izjavio kako je 48 pripadnika PKK ubijeno tijekom turske protuterorističke akcije u sjevernom Iraku Prema njegovim riječima, u jednoj od špilja u regiji Gara pronađeno je 13 ubijenih tijela turskih državljana koje su oteli kurdski militanti.

PKK je zabranjena u Turskoj, a Ankara također optužuje Washington za potporu toj organizaciji. Nakon incidenta u Iračkom Kurdistanu, State Department najavio je potporu Ankari kao saveznici u NATO-u i izrazio sućut obiteljima žrtava.

Međutim rečeno je i kako će Sjedinjene Države “najoštrije moguće osuditi te postupke”, ali samo ako se potvrdi krivnja PKK. Taj je stav kritizirao turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Od početka oružanog sukoba turskih snaga sigurnosti s oružanim pripadnicima PKK u srpnju 2015., nakon terorističkog napada kurdskih pobunjenika, poginulo je oko tisuću vojnika i policajaca, i oko 500 civila. Tijekom tog razdoblja, sigurnosne su snage neutralizirale više od deset tisuća militanata, navodi tursko Ministarstvo obrane. Na sjeveru Iraka nalaze se baze PKK, protiv kojih turska vojska nerjetko pokreće zračne i kopnene operacije.

Turska operacija u Iraku: ubijeno 48 pripadnika PKK, smaknuto 13 turskih taoca





 

 





Komentari

komentar

You may also like