Tursko MVP pozvalo ruskog vojnog predstavnika zbog pogibije turskog vojnika

Ministarstvo vanjskih poslova Turske pozvalo je ruskog vojnog predstavnika u toj zemlji Sergeja Panova, vezano uz incident koji je rezultirao pogibijom turskog pograničnog vojnika nakon pucnjave s teritorija pod nadzorom sirijskih Kurda.

Turski Glavni stožer OS izvjestio je kako je vojnik bio ubijen u zoni grada Reyhanlija na granici sa Sirijom, a da je vojska za odmazdu granatirala sirijska sela. Pritom je, navodno, poginulo desetak civila.

Tursko MVP ovaj incident smatra vrlo ozbiljnim jer, sukladno dogovoru Ankare i Moskve, taj sirijski teritorij pod nadzorom kurdskih pobunjenika spada u rusku zonu odgovornosti po pitanju potpisanog primirja. Turska strana izrazila je ruskom predstavniku svoju zabrinutost i pozvala na jačanje koordinacije između Ankare i Moskve, kako se slični incidenti ne bi ponovili.

Ovoj vijesti možemo pridodati i onu, prema kojoj Ankara očekuje od Moskve, da učini korake prema zatvaranju ureda sirijske kurdske Stranke demokratskog saveza (PYD) u Rusiji. Tu stranku Ankara smatra „produženom rukom“ u Turskoj zabranjene Radničke stranke Kurdistana.

 

 





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like