Tursko topništvo napalo sirijski grad Afrin, naseljen Kurdima

Grad Afrin, smješten na sjevero-zapadu Sirije, u regiji Aleppo, u pograničnoj zoni s Turskom, od 2012. godine je pod nadzorom kurdskih postrojbi narodne samozaštite. Grad je strateški važan jer ovladavanjem njegovom zonom može doći do spajanja svih kurdskih kantona na sirijskom sjeveru u jedinstvenu teritorijalnu cjelinu, a što Turska pod svaku cijenu nastoji spriječiti.

A da je to tako, svjedoči i vijest o tome, da je turska vojska sinoć raketirala Afrin, pričemu je, prema riječima kurdskog političara iz toga grada, Rezana Hedua, stradalo desetak civila budući da su gađane i stambene zgrade.

Napad je počeo u vrijeme kada je većina ljudi zauzeta kupovinom uoči muslimanskog blagdana Kurban-bajrama, a povremeni napadi traju i dalje, izjavio je Hedu.

Ovaj incident nije prvi, kazao je kurdski političar, navodeći, kako je tijekom godine turska vojska već u više navrata napadala grad svojim topništvom. Međutim, današnji napad bio je snažniji i dugotrajniji od prethodnih, što je potpuno neprihvatljivo jer u gradu, osim lokalnog stanovništva, žive još i desetci tisuća izbjeglica, kazao je Hedu.

Napominjemo kako je u zonu oko Afrima Rusija već ranije poslala kontingent svoje vojne policije, kao jamstvo stabilnosti i sprječavanje početka neposrednog vojnog sukoba između turske vojske i kurdskih postrojbi, koji bi moglo imati dalekosežne negativne posljedice.

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like