Tursko topništvo napalo sjever Sirije

Tursko topništvo vrši snažne napade na sjeveru Sirije, na naselja smještena zapadno od pograničnog grada Tel Abyad u regiji Rakka, priopćila je sinoć kurdska agencija Firat.

Prema podacima tog izvora, u napadima na naselja došlo je do velike materjalne štete i do velikog broja ranjenih civila.

Prije toga turskom napadu bila je izložena zona nedaleko od grada Ain Issa, smještana uz stratešku autocestu koja povezuje Allepo i regiju Hasakah na krajnjem sjevero-istoku Sirije, na granici s Irakom.

Ove turske akcije izvode se u mandatu vojne operacije Izvor mira iz listopada 2019. g. na sjevero-istoku Sirije uz granicu s Turskom, istočno od rijeke Eufrata. Cilj te operacije je uspostava 30 kilometara duboke sigurnosne zone, očišćene od kurdskih vojnih postrojbi, prije svega Postrojbi narodne samozaštite koje Ankara smatra terorističkim i koje su se od tamo povukle, i gdje bi se trebale vratiti sirijske izbjeglice koje sada borave na teritoriju Turske. Međutim, kurdske snage vrše povremene napade na tu zonu u kojoj je razmješten turski vojni kontingent. Posljedica toga je, vjerojatno, i spomenuti turski topnički napad.

Pogranične zone Sirije prema Turskoj većinski su naseljene kurdskim stanovništvom.
 

 

 

Komentari

komentar

You may also like