Tursko-ukrajinska suradnja oko održavanja turskih helikoptera ruske proizvodnje

Novo partnerstvo između turskog zračno-svemirskog trgovačkog udruženja i ukrajinskog trgovca oružjem ima za cilj pružiti usluge popravka i održavanja do 1500 helikoptera Mi-17 ruske proizvodnje, prenosi Defense News.

Tursko državno zrakoplovno udruženje i Ukrspecexport potpisali su ugovor o udruživanju ranije ovog mjeseca na Međunarodnom sajmu obrambene industrije u Turskoj. Kao dio ugovora, partneri će u početku pružati usluge održavanja i generalnih popravaka za 18 helikoptera Mi-17 koje trenutno koriste snage turske Žandarmerije.

Prema probnom ugovoru, Turska je već servisirala Mi-17 u svojoj bazi za održavanje u turskoj provinciji Isparta, iako nije jasno koliko je helikoptera bilo u pitanju. Generalni direktor udruge, Cemal Balikci, rekao je turskoj agenciji Anadolu da će održavanje i sveobuhvatni popravci za svaki Mi-17 koštati 2,5 milijuna dolara.

Međutim, prema novom sporazumu, obje tvrtke bi jednako podijelile trošak od tih 2,5 milijuna dolara po helikopteru. Naime, suradnja je uzajamna. Turska ima bolje i veće pogone za održavanje, dok se ukrajinska tvrtka obvezala na izradu rezervnih dijelova koje će potom slati u Tursku.

U glavnom gradu Turske, Ankari bit će izgrađen novi pogon za održavanje i popravke. Rezervne dijelove i ispitivanja motora provest će u Ukrajini proizvođač Motor Sich. Cilj suradnje je temeljita modernizacija čak 1500 helikoptera Mi-17. Turski Menadžer je dodao kako njegova udruga želi postati i središte za popravak i održavanje helikoptera Mi-8 i Mi-24.

Komentari

komentar





You may also like