Tursko upozorenje Grčkoj: postat ćete gubitnička strana

Turski ministar obrane Hulusi Akar, u turskom lovačkom zrakoplovu F-16 preletio je sjeverni dio Egejskoga mora, i na taj način otvorio novu sezonu vojnih vježbi turskih zračnih snaga. S njim u pilotskoj kabini bio je i zapovjednik zračnih snaga te zemlje Hasan Küçükakyüz, objavila je 3. rujna agencija Anadolu.

U pratnji toga zrakoplova bila su još tri turska lovca. Ministar Akar radio vezom obratio se pilotima iz pratnje, kazavši, kako Turska vodi borbu za svoje interese u duhu zavjeta svojih predaka, koji su zemlji ostavili nezavisnost.

Podsjećamo kako se u toj zoni Sredozemnog mora neposredno sukobljavaju interesi Turske i Grčke, a obje su zemlje već ranije najavile provedbe svojih vojnih vježbi – u zoni otoka Cipra i Krete. Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavushoglu izjavio je, kako će u slučaju grčkog prebacivanja svojih vojnika i naoružanja na grčki otok Meis (Kastellorizo), smješten svega 2 kilometra od turske obale, gubitnička strana biti Grčka, jer na tom otoku mogu biti smješteni samo policija i žandarmerija uz limitiranu količinu naoružanja. Izjavio je kako su jednostrani potezi Grčke u regiji posljednje vrijeme, usmjereni na izolaciju Turske u Sredozemnom moru.

Komentari

komentar

You may also like