Tursko Vijeće za nacionalnu sigurnost zasijedalo zbog Trumpovih prijetnji

Tursko Vijeće za nacionalnu sigurnost, u ponedjeljak je, u posljepodnevnim satima, po prvi put nakon prijelaza zemlje na predsjednički sustav zasijedalo pod predsjedanjem predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. Osim Erdogana, sastanku su nazočili i turski potpredsjednik  Fuat Oktay, ministar pravosuđa Abdulah Gul, ministar obrane Hulusi Akar, ministar unutarnjih poslova Suleiman Soilu, ministar vanjskih poslova Mevlut Cavushoglu, zapovjednik Glavnog stožera turske vojske Jashar Guler i zapovjednici svih vojnih rodova.

Glavne teme sjednice bile su borba protiv terorističkih organizacija FETO (Fethullaha Gulena) i Radničke stranke Kurdistana, kao i stanje u Siriji, prije svega realizacija američko-turskog sporazuma o gradu Manbiju, smještenom na sjeveru Sirije, koji je pod nadzorom kurdskih snaga iako se radi o većinski arapskim stanovništvom naseljenom gradu.

Osobita pozornost posvećena je prijetnjama američkog predsjednika Donalda Trumpa Turskoj o uvođenju sankcija ukoliko Ankara odbije osloboditi američkog državljanina i pastora protestantske crkve Andrewa Brunsona, zatočenog u Turskoj od 2016.g. pod optužbom za špijunažu i pomoć teroristima (info: agencija Anadolu), jer je, navodno, pod pokrićem vjerskih aktivnosti održavao uske kontakte s  FETO i RSK. Brunson, kojemu prijeti kazna zatvora u trajanju do 35 godina, 25. srpnja prebačen je iz zatvora u kućni pritvor zbog pogoršanja zdravstvenog stanja, nakon što je o tome njegov odvjetnik izvijestio sud u Izmiru.

Zapadni mediji već su pisali kako je Erdogan 2017.g. predlagao američkoj administarciji zamjenu Brunsona za turskog krerika i disidenta Fethullaha Gulena, koji od 1999.g. živi u SAD-u. On je vođa tzv. terorističke organizacije FETO i turske ga vlasti smatraju idejnim vođom neuspjelog državnog udara u Turskoj, u srpnju 2016.g.

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like