Tursku od smrzavanja spašava Gazprom: snijeg u Istanbulu, rekordne potrošnje plina

Foto: hurriyetdailynews

Iz naše jučerašnje energetske analize (vidi poveznicu ispod teksta) najbolje smo mogli vidjeti kolika je strateška važnost po države, koje za to imaju mogućnost, mogućnost pristupa kopnenim ili podmorskim plinovodima za svoju opskrbu „plavim energentom“, kada smo govorili o trenutačnim problemima u istočnoj Aziji zbog vrlo hladne zime i posljedičnog enormnog skoka cijena ukapljenog (LNG) plina (cijena je skočila i do 1300 dolara za tisuću m3 plina. Na tu temu najbolje se nadovezuje današnja vijest koja se odnosi na Tursku.

Naime, tu je zemlju posljednjih dana zahvatio veliki val hladnoće. Već dva dana za redom zbog mraza, snjegova i velikih kiša Turska bilježi rekordnu potrošnju plina. Normalno stanje osiguravaju prije svega dva podmorska plinovoda koja kroz Crno more iz Rusije dolaze na tursko kopno i koji zadovoljavaju više od trećine ukupne potražnje. Turska cijev plinovoda Turski tok i plinovod Plavi tok koji plin dovode na tursko tržište rade gotovo punim kapacitetom a on je itekako velik. Ukupni projektni kapacitet tih dvaju plinovoda iznosi gotovo 87 milijuna kubnih metara dnevno (Plavi tok – 43,8 milijuna, turski ogranak Turskog toka – 43,15 milijuna). A s obzirom na to da je i europska linija Turskog toka u hladnom vremenu radila s 84% ​​svog kapaciteta, projekt je prvi put dosegao gotovo puni kapacitet.

Gazprom je objavio kako već dva dana Turskoj isporučuje oko 96 milijuna m3 plina dnevno, što je znatno više od ugovorenih dnevnih količina. Time, zapravo, spašava Tursku od smrzavanja.

Prije toga, turski ministar energetike Fatih Denmez izvijestio je na Twitteru da ta zemlja dva dana zaredom troši rekordnu količinu plina.

“Jučer je srušen još jedan rekord u prirodnom plinu – potrošnja i opskrba od 280 milijuna kubika. Uspješno smo ispunili rekordnu potražnju, pružajući rekordnu ponudu bez ikakvih ograničenja ”, napisao je čelnik turskog Ministarstva energetike na društvenoj mreži.
Fatih Denmez dodao je kako je najveća potrošnja zabilježena u najvećoj metropoli zemlje Istanbulu – 51,6 milijuna kubnih metara dnevno. Slijede glavni grad Ankara (23,9 milijuna) i Izmir (13,9 milijuna).

Kako je izvijestio Hurriyet, Državna meteorološka služba Turske zabilježila je u zemlji temperature za 4-8 stupnjeva niže sezonskog prosjeka. Primjerice, u Istanbulu je tri dna padao snijeg, a 19. siječnja, kako su vlasti upozorile, očekivao se mraz i led. Tursko medij je izvijestio da su pljuskovi i velike kiše pogodili istok Turske i obalu Crnog i Sredozemnog mora. U Ankari, Istanbulu i Bursi loše je vrijeme poremetilo uobičajeni život stanovnika.

Z. Meter: Utrka za zaradom! LNG tankeri iz SAD-a našli način zaobilaženja sporog Panamskog kanala

 

Komentari

komentar
You may also like