„Tvrdi“ Brexit neizbježan; funta slabi

Britanska vlada praktički je izgubila šanse za sporazumni izlazak zemlje iz EU. Treba se pripremati za najlošiju varijantu – tzv. tvrdi Brexit.

Izlaz Velike Britanije iz sastava Europske unije bez sporazuma svakim danom postaje sve izgledniji, izjavio je glavni pregovarač EU po pitanju Brexita Michel Barnier, u svom govoru u European Policy Centre u Bruxellesu.

„Izostanak dogovora nikada nije bio naša želja ili pretpostavljeni scenarij. Ali 27 država EU spremno je za takvu varijantu. Izlazak bez sporazuma svakim danom postaje sve vjerojatnijim“, izjavio je Barnier. Naglasio je, kako je jedina varijanta za sređeni Brexit – izlazak Velike Britanije uz sporazum, usuglašen između premjerke Therese May i Bruxellesa.

„Ako Velika Britanija još uvijek želi napustiti EU dogovorno, upravo taj sporazum jest i bit će jedino moguć“, izjavio je Barnier, kazavši, kako bi za njega morao glasati britanski parlament ukoliko želi spriječiti „tvrdi“ Brexit.

Prema Barnieru, sada postoje tri scenarija razvoja stanja oko Brexita: britanski parlament može potvrditi sporazum tijekom izvanrednog glasovanja; Velika Britanija može izići iz EU bez sporazuma, ili može zamoliti produljenje roka za Brexit.

„Produljenje Brexita na određeni rok nosi u sebi rizike za EU i zato za njega treba ozbiljan razlog“, naglasio je glavni EU pregovarač o Brexitu. Dodao je, kako je EU spremna uvesti promjene u političku deklaraciju – jednu od dijelova sporazuma o Brexitu – u slučaju uspjeha izlaska Britanije iz EU uz sporazum.





Podsjećamo: u ponedjeljak, 1. travnja, britanski parlament opet je odbacio sva četiri alternativna plana za Brexit dostavljena mu na razmatranje. Krajem prošlog tjedna zastupnici su glasovali protiv sporazuma o izlasku zemlje iz EU.

Zanimljivo je kako je ovaj put, za razliku od ranije kada bi britanska funta na bilo kakve događaje vezano uz Brexit reagirala rastom, funta ovoga puta doživjela pad i čini se kako će se raditi o dugotrajnijem trendu.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like