„Tvrdi“ Brexit prijeti golemim gubicima za britanski automobilski sektor

Foto: Autocar.co.uk

Veliku Britaniju 12. prosinca očekuju parlamentarni izbori, na kojima se novoj pobjedi nada aktualni premijer Boris Johnson, koji želi da novi saziv parlamenta podrži postignuti sporazum Londona i Bruxellesa o Brexitu. Podsjećamo kako je prethodni saziv Donjeg doma u više navrata odbacivao te sporazume, kako u vijeme mandata bivše premijerke Therese May tako i onog, sklopljenog u vrijeme sadašnjeg premijera Borisa Johnsona. Kako sada stvari stoje, nakon višekratnih odgoda, već ranije „čvrsto“ najavljivanih rokova, Brexit bi se trebao dogoditi 31. siječnja iduće godine.

Međutim, jedna grana britanske industrije i gospodarstva posebno jako strahuje od nadolazeće budućnosti. Radi se o britanskoj automobilskoj industriji koja najviše strjepi od tzv. tvrdog Brexita (Brexita bez sporazuma). Tako tamošnji medij The Guardian navodi kako će taj sektor do 2024. g. pri takvom scenariju izgubiti više od 40 milijardi funti.

Britanski proizvođači automobila upozoravaju kako će njihove tvornice u narednih 5 godina plasirati čak 1,5 milijun automobila manje ako se taj sektor vrati pravilima WTO-a kao rezultat Brexita bez sporazuma. Udruga proizvođača i prodavača automobila (SMMT) objavila je kako je nezavisno istraživanje pokazalo da carine mogu povećati rashode u Velikoj Britaniji za 3,2 milijarde funti godišnje, što je ekvivalent od 90% proračuna toga sektora koji se odnosi na razvoj i istraživanje. Također upozorava kako će se zbog pada potražnje i premještanja proizvodnje u druge zemlje količina proizvodnje u britanskim tvornicama smanjiti do 1 milijun automobila godišnje. Sada taj broj iznosi 1,3 milijun automobila.

Prije referenduma o Brexitu proizvodnja automobila u Velikoj Britaniji u 2016. godini porasla je na maksimum i dostigla broj od 1,7 milijuna, a do 2020. g. planiralo se da on nadvisi 2 milijuna.

SMMT navodi kako će gubitak sektora do 2024. g. iznositi 42,7 milijardi funti, pričemu će se izgubiti i tisuće radnih mijesta u slučaju Brexita bez sporazuma. Zato ta Udruga poziva na „ambiciozni sporazum, koji će ukinuti carine, osigurati postojanu trgovinu… i pristup talentima iz čitavoga svijeta“.





O problemima britanske autoindustrije u kontekstu Brexita već smo ranije pisali, a dio toga možete pročitati i na linku ispod teksta.

Britanski parlament konačno odobrio zakon o odgodi Brexita! Problemi u britanskoj auto-industriji





 

Komentari

komentar

You may also like