Tvrdnje SAD-a o upotrebi kemijskog oružja od strane Rusije su neutemeljene – veleposlanstvo

Rusko veleposlanstvo u Washingtonu odbacilo je kao neutemeljene tvrdnje glasnogovornika američkog Državnog tajništva Neda Pricea o mogućnosti da je Rusija koristila kemijsko oružje u Ukrajini,prenosi ruski TASS.

“Primijetili smo provokativne izjave koje je na brifingu 12. travnja dao tajnik za medije američkog Državnog tajništva Ned Price da bi naša zemlja mogla upotrijebiti kemijsko oružje u svjetlu navodnih neuspjeha specijalne vojne operacije u Ukrajini”, navodi se u priopćenju veleposlanstva. “Ned Price se još jednom istaknuo svojim besposlenim pričama, koje nisu potkrijepljene niti jednim dokazom.” Diplomati su istaknuli da ruske oružane snage “nemaju i ne mogu imati na raspolaganju bilo kakvo kemijsko ratno sredstvo” jer je Rusija eliminirala sve zalihe kemijskog oružja još 2017. godine.

“Informacija koju je potvrdilo rusko Ministarstvo obrane o pripremanju provokacija od strane ukrajinskih radikala upotrebom kemikalija je uznemirujuća. Imamo i pitanja o podrijetlu tih tvari”, stoji u priopćenju. “Pozivamo Washington da prestane širiti dezinformacije. Umjesto toga, kolege su trebali intenzivirati proces kemijske demilitarizacije te zemlje. Sjedinjene Države ostaju jedina država potpisnica Konvencije o kemijskom oružju koja nije ispunila međunarodne obveze koje je preuzela”, piše u izjavi veleposlanstva uz tvrdnju: “Američki arsenal oružja ove vrste predstavlja stvarnu prijetnju čovječanstvu.”

Price je novinarima u utorak rekao da bi “Rusija mogla pokušati posegnuti za kemijskim oružjem” u Ukrajini. Tvrdio je, između ostalog, da “ruske snage mogu koristiti razne agense, a to uključuje suzavac pomiješan s kemijskim sredstvima koje bi izazvala jače simptome”. Jučer su se također pojavile špekulacije o tome da je Rusija koristila kemijsko oružje puštajući ga iz drona iznad dijelova Mariupolja koji su još pod ukrajinskom kontrolom. Dio ukrajinskih vojnika je, navodno, ima simptome trovanja. Dio zapadnih političara je dao naslutiti da će NATO regirati drugačije ako Rusija posegne za kemijskim naoružanjem u Ukrajini.

Službeni glasnogovornik ruskog Ministarstva obrane, general bojnik Igor Konašenkov je ranije rekao da ukrajinska sigurnosna služba SBU organizira provokaciju upotrebom otrovnih tvari protiv civila. Naglasio je da ruske oružane snage, angažirane u Ukrajini nemaju na raspolaganju kemijsko oružje.

Komentari

komentar





You may also like