Tvrtka Colonial Pipeline platila hakerima 4.4 mil. $ otkupnine

Polako isplivavaju detalji oko toga kako je “žila kukavica” američke opskrbe gorivom puštena u funkciju nakon 5 dana. Naime, hakeri udruženi pod nazivom DarkSide su 7.5. ubacili ransomware software u centralni računalni sustav koji kontrolira cjevovod tvrtke Colonial Pipeline i tako ga “zaključali” na pet dana. Takav razvoj događaja rezultirao je krizom goriva na istočnoj obali SAD. Časopis Politico nazvao je ovo najuspješnijim hakerskim napadom na energetsku infrastrukturu SAD u povijesti.

No, čelnici tvrtke priznali su kako su riješili problem talačke krize. Predsjednik Colonial Pipelinea Joseph Blount priznao je za The Wall Street Journal kako je odobrio isplatu odštete hakerima. Nekoliko izvora reklo je za AP da je riječ o iznosu od 4.4 miljuna dolara.

FBI snažno zagovara da se tražene otkupnine ne isplaćuju hakerima prilikom ransomware napada. Naime, tvrde da se na taj način potiču takvi napadi diljem svijeta. “Znam da je naša odluka visoko kontroverzna, ali to je bila prava odluka za tvrtku”- rekao je Blount za WSJ.

Komentari

komentar

You may also like