Tvrtka iz UAE-a razvila ‘magnetski štit’ protiv napada dronova

Kompanija iz Dubaija Cusp Technologies razvila je sustav za obranu protiv napada dronova koji se oslanja na korištenje magnetskih zraka, objavio je Gulf News.

Sistem stvara “magnetski štit” kojim odvraća napade dronova, bilo da se njima aktivno upravlja ili imaju programiranu rutu, pojašnjava Gulf News

Osnivač i direktor kompanije Muhamed Saleh kazao je kako je tvrtka razvijala tehnologiju pet godina te da je moguće proširenje tehnologije i u obrambene svrhe protiv drugih vojnih napada.

“Dronovi su se jako raširili u proteklih nekoliko godina pa se povećala prijetnja tih letjelica. Oni bi mogli prouzročiti štetu glavnoj infrastrukturi, paralizirati i trgovinu i putovanje u mnogim zemljama”, kazao je Saleh.

Saleh je također rekao da Cusp Technologies provodi ispitivanja s američkom kompanijom kako bi se povećala djelotvornost magnetskih zraka protiv dronova na udaljenosti do 100 kilometara.

Važnost dronova u suvremenom ratu pokazao je nedavni azerbajdžansko-armenski rat za Nagorno Karabah u kojemu su dronovi izraelske i turske proizvodnje imali izrazito bitnu ulogu.





Mario Stefanov: Rat dronova nad Gorskim Karabahom

Komentari

komentar





You may also like