Tvrtka Kalašnjikov šalje indijskoj vojsci 70 000 pušaka AK-203

Ruska jurišna puška Kalašnjikov AK-203 vjerojatno će postati primarna puška indijske vojske. To je izjavio indijski veleposlanik u Rusiji Datla Bala Venkatesh Varma u intervjuu za časopis National Defense. Plan je da se u narednih godinu i pol potpuno lokalizira proizvodnja A-203 u gradu Korwa u Indiji. Također, Indijci planiraju i sve materijale potrebne za proizvodnju nabavljati u Indiji. Iako su pregovori u ovom smjeru krenuli još u 2018., kada ih je najavio indijski premijer Narendra Modi, od tada je bilo nesuglasica oko cijene dozvole da se modernija inačica neuništivog “kalašnjikova” proizvodi u Indiji.

Dok indijska proizvodnja ne započne, u studenom ove godine u Indiju iz Rusije stiže 70 000 AK-203 pušaka namijenjenih za indijsku vojsku. Naime, Indija i Rusija nedavno su zaključile sporazum o hitnoj nabavci 70 000 novih pušaka AK 203 kalibra 7,62 × 39 mm, prema izvješću The Print, pozivajući se na izvore iz indijske obrambene industrije.

Ruski AK-203 trebao bi zamijeniti indijsku jurišnu pušku INSAS, koju vojska koristi od 1998. godine i više ne odgovara potrebama indijske vojske. Posebno je kritiziran mali kalibar tog indijskog oružja od 5,56 mm kojeg trenutno koriste vojska, mornarica i zračne snage. Prijelaz na kalibar 7,62 mm komentirao je izvor iz indijske vojske: “Ako pucate u neprijatelja, on mora biti ubijen, a ne privremeno onesposobljen”, prenosi Top War.

Indijske kopnene snage već koriste i nekih 70 000 pušaka SIG716  kalibra 7.62 × 51, puške nastala njemačko-američkom suradnjom. Indija je ovu pušku kupila po ubrzanoj proceduri i zasad je nema plana da se potpuno zamijeni s AK-203.

Čini se da su ruska i indijska vlada kao i ruske i indijske tvrtke uspjele naći “zajednički jezik” ovog mjeseca kada je u pitanju sama proizvodnja u Indiji. The Print tvrdi da uskoro počinje proizvodnja 600 000 ovih pušaka u Indiji od strane tvrtke “Indo-Russia Rifles” koja je plod zajedničkog ulaganja između indijskog OFB-a, koncerna Kalašnjikov i Rosoboroneksporta, ruske državne agencije za vojni izvoz.

Ruska tvrtka tvrdi da je njihovo oružje testirano u svim vremenskim uvjetima. Nova puška je, navodno, svestrana i prilagodljiva, ponajviše zbog univerzalne osnovne konstrukcije puške na koji je jednostavno postavljati razne dodatne opreme, ovisno o prirodi zadatka: noćne i dnevne nišane, ručke, svjetiljke, lasere…





Puške serije AK-200 zadržale su sve prednosti izvornih AK pušaka: pouzdanost, izdržljivost i jednostavno održavanje. U usporedbi s ranijim puškama, AK-203 ima bolju ergonomiju, preciznost i brzinu rafala, tvrde iz ruske tvrtke.

Komentari

komentar





You may also like