Tvrtke iz SAD-a pronašle „rupu u zakonu“ za nastavak suradnje s Huaweiom

Foto: preuzeto s portala Macobserver

Američke tvrtke lako zaobilaze zabrane Trumpove administracije vezano uz suradnju s kineskim tehnoliškim divom Huaweiom. Prema navodima The New York Timesa, one nastavljaju izvoziti procesore  za tu kinesku tvrtku, koja se nalazi na američkoj „crnoj listi“ već više od mjesec dana. Među takvim tvrtkama su i Intel i Micron Technology.

Američki proizvođači tehnoloških komponenti i ćipova našli su „rupu u zakonu“ koja im omogućuje ignoriranje zabrana američke vlade: radi se o proizvodima koje tvrtke proizvode izvan teritorija SAD-a, a na koje se ne odnose pravne zabrane od strane Trumpove administracije, navode stručnjaci. Na taj način Huawei može nastaviti nabavljanje visokotehnoloških komponenti, neovisno o američkim sankcijama.

Ovome treba dodati kako za zada djeluje neposredna zabrana Washingtona samo za isporuke dijelova za buduće modele Huaweia, a za one koji su već sada predstavljeni na tržištu te su zabrane odgođene do kolovoza, o čemu smo na Geopolitika News već ranije pisali. Istodobno američki proizvođači visokotehnološke opreme nastoje uvjeriti Washington u nužnost snižavanja sankcija protiv Huaweia, iz straha za vlastite ozbiljne gubitke: u 2018.g. od 70 milijardi dolara utrošenih na kupnju komponenti od strane Huaweia, jedna sedmina se dostavljala upravo iz Sjedinjenih Država. Sada se kao najveći lobisti interesa Huaweia (a time i svojih vlastitih) pojavljuju američke tvrtke Intel, Qualcomm i Xilinx.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like