Twitter i Facebook pretrpjeli velike gubitke zbog blokade Trumpovih računa

Tijekom protekla dva burzovna trgovanja kapitalizacija Twittera i Facebooka pala je za ukupno 51,2 milijarde dolara, jer se investitorima nije svidjela odluka tvrtki o blokiranju računa američkog predsjednika Donalda Trumpa, piše medij Bussines Insider

Aktivno miješanje u politička zbivanja i unutarnja razračunavanja između američkih političkih elita od strane globalno popularnih društvenih mreža Twittera i Facebooka, odnosno njihovo a priori svrstavanje na stranu demokrata i Joe Bidena a protiv aktualnog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, najviše vidljivo kroz uklanjanje njegovih privatnih objava (kulmininacija je bila potpuna blokada njegovih računa nakon nasilnih prosvjeda u Washingtonu 6. siječnja), osim što je izazvala val kritika diljem svijeta i u samom SAD-u doživjela je i svoj negativni poslovni epilog. O njemu piše njemački medij Bussines Insider, čiji tekst u nastavku prenosimo:

Facebook je izgubio 47,6 milijardi dolara, a tržišna kapitalizacija Twittera pala je 3,5 milijarde dolara. Nakon posljednje dvije burzovne sesije, Facebook i Twitter ukupno su izgubili 51,2 milijardu dolara tržišne vrijednosti.

Obje su tvrtke prošlog tjedna najavile trajnu blokadu predsjednikovih računa, objašnjavajući kako njihovo postojanje na tim platformama predstavlja previsok rizik od novog vala nasilja.

Blokiranje predsjednikovih računa uslijedilo je uslijed reakcije vlade i velikih korporacija zbog uloge koju je Trump imao u poticanju nasilnih prosvjeda koji su se proteklog tjedna održali na Capitol Hillu.

Mnoštvo tvrtki iz različitih sektora odgovorilo je na predsjednikovu retoriku, uključujući suspenziju političkih donacija, objavljivanje izjava u kojima se osuđuje provokativno ponašanje predsjednika i odbijanje prodaje robe povezane s desničarskim pokretima. Facebook i Twitter poduzele su vjerojatno najambicioznije mjere odmazde trajnom blokadom Trumpovih računa na svojim platformama.





Objašnjavajući svoje odluke, obje su tvrtke navele visok rizik od ponovnog izbijanja nasilja, ali investitorima se njihov postupak nije svidio. Dionice Facebooka pale su za 4% u ponedjeljak, 11. siječnja, i još 2,2% u utorak, jer su dioničari počeli prodavati dionice, očito strahujući kako će navedene blokade prisiliti mnoge korisnike na napuštanje platforme. Po završetku trgovanja u utorak, 12. siječnja, tržišna kapitalizacija Facebooka pala je za 47,6 milijardi dolara od petka.

Dionice Twittera pale su 6,4% početkom tjedna, a zatim još 2,4% dok su dioničari nastavili prodavati njegove dionice do završetka trgovanja u utorak. Kao rezultat, tržišna kapitalizacija Twittera pala je za 3,5 milijardi dolara. U srijedu, 13. siječnja, dionice Twittera porasle su 2,9%, dok su dionice Facebooka ostale nepromijenjene.

U međuvremenu, analitičari nisu smanjili ciljane prosječne cijene dionica za te tvrtke nakon što su Trumpovi računi blokirani, što služi kao signal da su ti padovi vjerojatno refleksna tržišna reakcija i da će se s vremenom sve vratiti na svoje mjesto.





Ostali tehnološki divovi koji su reagirali na prošlotjedne događaje pokazali su bolje rezultate. Dionice Applea i Googlea blago su porasle nakon što su najavili uklanjanje aplikacije Parler. Dionice Amazona porasle su za 1,6% nakon što je tvrtka u nedjelju objavila da uklanja Parler sa svog hostinga.

Međutim, ove bi se odluke mogle vratiti tehnološkim tvrtkama u posljednjem tjednu Trumpovog predsjedništva. U ponedjeljak, 11. siječnja, CNN je izvijestio kako bi se Trump mogao osvetiti tehnološkim divovima zbog njihovih zabrana. Nejasno je koje točno mjere predsjednik može poduzeti i hoće li ih moći poduzeti prije inauguracije novoizabranog predsjednika Joea Bidena.

U srijedu u 10:25 sati ET Facebook se trgovao po cijeni od 251,70 dolara po dionici, što je 8% manje od početka godine.

Dionicama Twittera trgovalo se po cijeni od 47,94 dolara, 12% manje nego na početku godine.

 

Komentari

komentar

You may also like