Twitter nije uklonio objavu ajatolaha Hameneija koji poziva na uništenje Izraela

Nakon što je Twitter trajno uklonio Trumpov račun zbog navodno rizika od daljnjeg poticanja na nasilje, društvenim mrežama kolaju primjeri koji pokazuju licemjerje i ideološku pristranost Twittera u navedenoj odluci.

“Nakon detaljnog pregleda nedavnih tvitova s @realDonaldTrump profila i sadržaja oko njega, trajno smo suspendirali taj profil zbog rizika od daljnjeg poticanja na nasilje”, objavio je Twitter nakon spornih Trumpovih objava.

Iako je Twitter tada revno i rezolutno, u maniri ideoloških komesara, reagirao na Trumpovu objavu, eksplicitni poziv na uništenje Izraela još uvijek nije uklonjen s Twittera (objavljen je prije više od 2 i pol godine), kao, naravno, niti profil ajatolaha Hameneija.

“Naš stav protiv Izraela isti je stav koji smo uvijek zauzimali. Izrael je maligni tumor u regiji zapadne Azije koji mora biti uklonjen i izbrisan: to je moguće i to će se dogoditi”, objavio je na Twitteru 3. lipnja iranski vrhovni vođa ajatolah Hamenei.

Profesor psihologije i jedan od najistaknutijih javnih konzervativnih intelektualaca Jordan Peterson podijelio je ajatolahov tvit i napisao: “I koji je Twitterov stav o ovome?”.

Twitterova odluka o trajno zabrani Trumpova profila uslijedila je nakon dva tvita koje je Trump objavio u petak, a koji će mu biti zadnji na spomenutoj društvenoj mreži.

Ta dva tvita prekršila su pravila Twittera jer glorificiraju nasilje, objavila je ta društvena mreža, dodavši da ih “treba čitati u kontekstu širih zbivanja u zemlji i na način na koji bi predsjednikove izjave mogle mobilizirati različitu publiku, uključujući i poticanje na nasilje, kao i u konteksu obrasca ponašanja vidljivog s njegovg profila posljednjih tjedana”.

Prvi Trumpov tvit bio je o njegovim podržavateljima.

“75.000.000 američkih patriota koji su glasali za mene, America First i Make America great again, imat će snažan glas dugo u budućnosti. Neće se nepoštivati ili nepošteno tretirati na bilo koji način ili oblik!!!”, poručio je Trump.

Drugi tvit odnosio se na to da Trump ne planira prisustovati inauguraciji novog predsjednika Joe Bidena.

Twitter je kazao da se tvit vezan uz inauguraciju može smatrati novom izjavom da izbori nisu bili zakoniti te da bi se mogao interpretirati na način da Trump kaže da će inauguracija biti “sigurna” meta za nasilje jer on na njoj neće biti prisutan.

Apple i Amazon pridružili se Googleovu uklanjanju društvene mreže Trumpovaca

Komentari

komentar

You may also like