U 2018. g. Rusija preskočila SAD u izvozu LNG plina u Europu i Aziju

Zanimljiva vijest stiže iz svijeta energetike, poglavito ako imamo u vidu, koliko se u medijskim i stručnim krugovima govori o ekspanziji američke proizvodnje i izvoza ukapljenog plina, prije svega na europsko tržište, na kojem on traži svoje mjesto, nastojeći, prije svega, ograničiti i smanjiti dotok ruskog prirodnog plina iz plinovoda.

Međutim, i Rusija se ubrzanim koracima okrenula proizvodnji LNG plina pa sada i u tom segmentu energetike nastoji remetiti američke planove. Tako je, prema izvješću Međunarodne grupacije uvoznika LNG plina (GIIGNL), u 2018.g. Rusija preskočila SAD u izvozu ukapljenog plina na tržištima Europe i Azije.

Izvoz ruskog LNG plina u Europu prošle je godine iznosio 2,7 milijuna tona. Najveći izvoznici ukapljenog plina 2018.g.u Europu bili su Katar (16,42 milijuna tona), Alžir (9,29 milijuna tona) i Nigerija (9,07 mil. tona). S tim kako je potrebno primjetiti da je Rusija tek prošle godine počela izvoziti svoj ukapljeniu plin, najvećim djelom s arktičkog terminala „Yamal LNG“.

Ukupno, Europa je lani uvezla 48,91 milijun tona LNG (porast od 6,4% u odnosu na 2017.). Glavno povećanje uvoza odnosilo se na Belgiju, Nizozemsku, Poljsku, Finsku, Maltu i Tursku. S druge strane Litva, Grčka, Švedska i Španjolska smanjile su kupnju LNG-a.

Osim toga, Rusija je 2018.g. preskočila SAD i na najprivlačnijem tržištu za ukapljeni plin – onom azijskom. Ona je prošle godine u Azijsko-tihooceansku regiju izvezla 12,86 milijuna tona LNG-a, a SAD 10,73 milijuna tona. Prvo mjesto na tom tržištu zauzima Australija (66,54 milijuna tona), a drugo Katar (56,78 milijuna tona), dok je na trećem mjestu Malezija (24,66 mil. tona).

Ukupno gledano isporuke LNG-a u svijetu su se 2018. g. povećale za 8,3% ili 313 milijuna tona. Pri tom se izvozom ukapljenog plina bavi 20 država, a uvozom njih 42. Povećanje proizvodnje LNG-a ostvareno je u Australiji, SAD-u i Rusiji.
Rusija postala ponajveći izvoznik LNG plina u V. Britaniju; Indija obustavila uvoz nafte iz Venezuele

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like