U 68. godini života preminuo bivši šef Pentagona Ashton Carter

U utorak, 25. listopada, u 68. godini života preminuo je bivši šef Pentagona Ashton Carter. O tome izvješćuju brojni svjetski mediji, a britanski Reuters se poziva na izjavu bivšeg Carterovog glasnogovornika Petera Cooka koju je dopisnica Fox Newsa Jennifer Griffin objavila na svojoj Twitter stranici.

“S dubokom tugom primili smo vijest od obitelji bivšeg ministra obrane Ashtona Cartera da je preminuo u ponedjeljak navečer u Bostonu nakon iznenadnog srčanog udara u dobi od 68 godina” – navodi se u poruci.

Bivši američki ministar obrane u razdoblju od 2015.-2017. godine ima bogat životopis. Diplomirao je fiziku i srednjovjekovnu povijest na američkom Sveučilištu Yale.

Od 1993. do 1996. godine u administraciji predsjednika Billa Clintona Ashton Carter radio je kao zamjenik ministra obrane, odgovoran za nuklearnu sigurnost i neproliferaciju. U istom razdoblju sudjelovao je u provedbi programa povlačenja nuklearnog oružja iz Ukrajine, Bjelorusije i Kazahstana te je bio jedan od koordinatora Nunn-Lugar programa za zbrinjavanje nuklearnog, kemijskog i biološkog oružja u bivšem SSSR-u.

Sudjelovao je u razvoju vojnog scenarija tijekom krize u Sjevernoj Koreji (1993.-94.) te u pregovorima za rusku vojnu prisutnost u Bosni i Hercegovini tijekom sukoba na području bivše Jugoslavije (1995.). Bio je među stručnjacima i pregovaračima u pripremi sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih pokusa (CTBT) i o smanjenju i ograničenju strateškog ofenzivnog naoružanja (START-2).

U prosincu 2014. američki predsjednik Barack Obama najavio je imenovanje Ashtona Cartera na mjesto američkog ministra obrane. Na saslušanju u Odboru za oružane snage Senata Carter je zauzeo oštar stav prema Rusiji. Konkretno, rekao je da zapadne zemlje ne bi trebale dati Rusiji za pravo da bivše sovjetske republike, uključujući Ukrajinu, smatra zonom svojih posebnih interesa. Izrazio je namjeru da pozove “američke partnere poput Moldavije, Gruzije i Ukrajine da izgrade sigurnosne sposobnosti i vojnu suradnju s NATO-om”. Carter je podržavao ideju isporuke američkog oružja Kijevu i zagovarao širenje američke vojne prisutnosti u Europi, uključujući i baltičke zemlje.





 

Komentari

komentar





You may also like