„U Africi opet državni udar“: Kina i Rusija osuđuju puč u Gvineji kojim profitira SAD

Jučer smo izvijestili o vojnom udaru u zapadnoafričkoj državi Gvineji. Pučisti su najavili suspenziju ustava zemlje i raspuštanje parlamenta, dok je predsjednika Alfa Condea vojska uhitila, kao i mnoge druge visoke dužnosnike, i odvela ga na nepoznato mjesto. Danas na isti događaj stižu političke reakcije iz svijeta, a najzanimljivije su, svakako, one iz Kine i Rusije – jer se, kao i obično u ovakvim slučajevima – iza svega kriju dublji geopolitički i geoekonomski interesi.

Tako je glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin u ponedjeljak, 6. rujna, izjavio kako Kina osuđuje vojne udare i zahtijeva od gvinejskih pobunjenika žurno oslobađanje predsjednika zemlje Alpha Conde.

“Kina se protivi državnim udarima i prisilnom oduzimanju vlasti. Zahtijevamo hitno oslobađanje predsjednika Condéa”, izjavio je Wenbin na medijskoj konferenciji u Pekingu i pri tom kazao kako Kina „apelira na sve sudionike da ostanu hladni“.

O istoj temi danas se očitovalo i rusko Ministarstvo vanjskih poslova, objavivši kako se Rusija protivi bilo kakvim pokušajima neustavne promjene vlasti u Gvineji. U priopćenju je navedeno kako predsjednika te zemlje, Alpha Condu, treba hitno osloboditi.

“S dubokom zabrinutošću pratimo razvoj događaja u prijateljskoj Gvinejskoj Republici, gdje je 5. rujna u glavnom gradu zemlje Conakryju grupa vojnika predvođena bivšim zapovjednikom bojne specijalnih snaga, pukovnikom Mamadijem Dumbuyom, izvršila oružano oduzimanje vlasti”, stoji u priopćenju te se dodaje kako Moskva traži oslobađanje tamošnjeg predsjednika … “Pozivamo sve gvinejske političke snage da se suzdrže od radnji koje bi mogle izazvati daljnje nasilje i pregovorima dovesti do mirnog rješavanja trenutne situacije”, navodi rusko MVP.

Napominjemo kako je Gvineja jedna od meta kineske meke moći u Africi. Samo u 2017. Kina je toj zemlji dala zajmove u iznosu od 20 milijardi dolara u zamjenu za eksploataciju boksita. Osim toga, milijarde dolara uloženo je u vađenje željezne rude. Prema različitim procjenama, ulaganja Kine u ovu zemlju kreću se od 35 do 45 milijardi dolara. S tim u svezi nije teško zaključiti kome mogu biti u interesu spomenuti jučerašnji događaji: Sjedinjenim Državama, koje Kinu smatraju svojim glavnim geopolitičkim suparnikom – između ostalog i na tlu Afrike.

Zabrinutost Rusije manifestira se kroz bojazan da bi ovi događaji mogli ozbiljno uzdrmati tržište boksita, o čemu danas upozorava ruski biznismen i osnivač tvrtke Rusal, Oleg Deripaska. Osim toga, zbog vojnog puča neće se održati niti ranije najavljeni posjet ministra vanjskih poslova Gvineje Ibrahima Khalila Kabe Rusiji.

Vojni puč u Gvineji; zarobljen predsjednik

 

Komentari

komentar

You may also like