" /> U Afrin, u pomoć Kurdima, stigla i druga grupa provladinih snaga | Geopolitika News

U Afrin, u pomoć Kurdima, stigla i druga grupa provladinih snaga

Čini se kako se sve više komplicira stanje u sirijskoj krajnjoj sjevero-zapadnoj regiji Afrinu, pretežito naseljenoj Kurdima, u kojoj već mjesec dana traje turska vojna operacija „Maslinova grana“. Naime, na tamošnji teritorij je u zadnja dva dana navodno prebačena i druga grupa provladinih snaga koje se bore na strani kurdskih oružanih postrojbi.

I druga grupa, tzv. Snage nacionalne obrane, koju čine šijtski borci, 21. veljače ušla je u regiju Afrin, na teritorij pod nadzorom kurdskih postrojbi, radi suprostavljanja „turskoj agresiji“. Kolona s borcima prošla je kroz nadzornu točku u zoni grada Zahraa i usmjerila se prema administrativnom središtu te kurdske enklave – gradu Afrinu, radi daljnjeg razmještaja na dijelovima fronte, javljaju u četvrtak ruski vojni izvori.

Ranije je utvrđeno, kako je jedan dio boraca, pridošlih u Afrin 20. veljače, razmješen na najkritičnijim smijerovima bojišnice – na pristupima gradu Džinderesu (jugo-zapad kantona Afrin), gdje se proteklih dana vode najsnažnije borbe između snaga turske vojske i njima pridruženih postrojbi tzv. Slobodne sirijske vojske (FSA) pretežito sastavljenih od lokalnih Turkmena, i postrojbi sirijskih Kurda, većinom iz odreda YPG.

Dolazak provladinih snaga za sada nije značajnije utjecao na razvoj stanja na bojišnici, iako izvori bliski Damasku izvješćuju o smanjenju aktivnosti proturskih snaga iz FSA i povećanju letova turskih bespilotnih letjelica.

U okviru sporazuma sa sirijskim vojnim zapovjedništvom, Kurdi su obećali predati kvartove u gradu Aleppu koji su pod njihovim nadzorom. Pretpostavlja se kako se radi o kvartovima Bustan al-Basha, Al-Halk, Bayden, Haydaria i Ain al-Abyad. Pod nadzorom Kurda ostao bi samo njihov najveći kvart u tom gradu – Sheik Maksud.

Podsjećamo: 20. siječnja Glavni stožer turske vojske objavio je o početku vojne operacije „Maslinova grana“ u kurdskoj enklavi Afrin. 19. veljače službeni sirijski mediji priopćili su o postizanju sporazuma s kurdskom administracijom o ulasku vladinih snaga u Afrin i suprostavljanju „agresiji turskog režima“.

Ovih dana turski državni vrh je objavio, kako će bilo koje sirijske snage, uključno i sirijska vojska, biti legitimni cilj turske vojske na teritoriju Afrina ukoliko one zauzmu prokurdsku stranu. Jučer je predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio kako će „narednih dana“ početi turska akcija zauzimanja grada Afrina.

 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like