U Azerbajdžanu svečano otvoren „Južni plinski koridor“

U utorak, 29. svibnja, u azerbajdžanskom glavnom gradu Bakuu, svečano je otvoren projekt „Južni plinski koridor“, kroz koji će plin iz tamošnjeg nalazišta Shah Deniz stizati u Europu.

Svečanosti su nazočili predsjednik Azerbajdžana Ilham Aliev, kao i predstavnici Velike Britanije, SAD-a i zapadnih naftnih tvrtki. Tijekom svečanosti predsjednik Aliev u pogon je pustio prve količine plina, koji će ići za Tursku u kroz plinovod TANAP. TANAP će s radom početi 12. lipnja, kako je to još ranije najavio turski ministar energetike Berat Albayrak.

Projekt „Južni plinski koridor“ (sastoji se od plinovoda TANAP i TAP) osiguravat će tranzit 10 milijardi m3 azerbajdžanskog plina iz kaspijske regije, kroz Gruziju i Tursku, u Europu.

U prvoj fazi glavne količine plina za taj projekt dobivat će se iz drugog bloka nalazišta Shah Deniz. U perspektivi projektu se mogu priključiti i druga nalazišta.
Prema informacijama Natural Gas Europe, cijena „Južnog plinskog koridora“ kreće se oko 40 milijardi dolara, uključno i 9,3 milijarde dolara Transanadolijskog plinovoda (TANAP), 6 milijardi dolara Transjadranskog plinovoda (TAP), 23,8 milijardi dolara – za drugu fazu razrade Shah Deniza i proširenje „Južnog plinskog koridora“.

Podsjećamo: plinovod TANAP dug je 1850 kilometara, a njegova je izgradnja počela 2015.g. i prvotno će osiguravati 6 milijardi m3 plina za potrebe Turske. Počtkom 2020.g. tom se plinovodu namjerava priključiti Transjadranski plinovod (TAP),  zbog čega će se propusna moć TANAP-a povećati na 16 milijardi m3 plina godišnje. TAP, koji bi trabao povezati Grčku, Albaniju i Italiju, osigurat će dostavu azerbajdžanskog plina na tržište Europe.

Dioničari TANAP-a su azerbajdžanski SOCAR (58%), turski BOTAS (30%) i britanski BP (12%). Očekuje se da izgradnja TAP-a bude završena 2020.g., kada bi prvi azerbajdžanski plin trebao stići na europsko tržište.  Dioničari TAP-a su BP (20%), SOCAR (20%), talijanski Snam (20%), belgijski Fluxys (19%), španjolski Enagás (16%) i švicarski Axpo (5%).
Komentari

komentar

0 komentara

You may also like