U Bakuu vojni mimohod u znak pobjede. Nazoči i Erdogan

U glavnom azerbajdžanskom gradu Bakuu održava se vojni mimohod u čast završetka rata u Nagorno Karabahu, u kojem sudjeluje više od 3 tisuće vojnika i oko 150 jedinica vojne tehnike. Bit će prikazana i zarobljena vojna oprema tijekom rata s armenskim snagama u spomenutoj regiji. 

Zanimljivo je kako će u mimohodu aktivno sudjelovati i postrojbe specijalnih snaga Republike Turske i turska vojna tehnika.

Mimohodu, u društvu azerbajdžanskog predsjednika Ilhama Aliyeva nazoči i turski čelnik Recep Tayyip Erdogan , koji je u dvodnevni posjet toj južno-kavkaskoj državi stigao u srijedu, 9. prosinca.

Podsjećamo: azerbejdžanski predsjednik Ilham Aliyev 2. prosinca donio je uredbu o proglašenju novog nacionalnog praznika – Dana pobjede, koji će se obilježavati svake godine 8. studenog.

Prema drugoj uredbi, predsjednik Republike ustanovio je Dan sjećanja, kojeg će Azerbajdžan proslavljati 27. rujna – na dan kada je počeo nedavno završeni rat u Nagorno Karabahu. Dan sjećanja bit će znak poštovanja prema onima koji su sudjelovali u bitkama, “dajući svoje živote za teritorijalni integritet naše zemlje”, navodi se u uredbi predsjednika Aliyeva.

Ovdje također dodajemo i jučerašnju vijest prema kojoj je Baku sklopio sporazum s Turskom o sudjelovanju turskih građevinskih tvrtki u obnovi porušenih  dijelova Nagorno Karabaha koje je azerbajdžanska vojska vratila u ustavno-pravni poredak zemlje. Ostali, veći dio te regije, zajedno s glavnim gradom Stepanakertom prema trojnom sporazumu između Azerbajdžana, Armenije i Rusije ostao je pod nadzorom snaga većinski armenskog stanovništva do konačnog rješenja njegovog pravnog statusa. U tom dijelu Karabaha, kao i na linijama razdvajanja i ključnim prometnim koridorima razmještene su ruske mirovne snage.





 

Komentari

komentar





You may also like