U Beču sastanak Irana s EU trojkom, Rusijom i Kinom, o očuvanju nuklearnog sporazuma

Prema riječima visokih dužnosnika EU, predstavnici Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Rusije, Kine i Irana, koji i dalje žele sudjelovati u provedbi nuklearnog sporazuma kojeg su potpisali u srpnju 2015. godine, sastat će se 28. lipnja u Beču kako bi razmotrili mogućnost njegovog očuvanja.  

Na sastanku će se nastojati riješiti problemi, nastali nakon američkog jednostranog povlačenja iz nuklearnog sporazuma s Teheranom, kao i razmotriti nedavne izjave iz Irana koje se odnose na prijetnje o početku povećanja obogaćivanja urana iznad granica dozvoljenih tim sporazumom. Naime, Teheran postojano upozorava kako samo on izvršava preuzete obveze iz nuklearnog sporazuma nakon američkog jednostranog povlačenja, a da zauzvrat trpi američke sankcije i licemjerne izjave kako se mora pridržavati tim sporazumom dogovorenih uvjeta vezano uz razvoj svog nuklearnog programa, dok EU u praksi ne čini ništa da se osigura nastavak njezine neometane gospodarske suradnje s Iranom.

Federica Mogherini, povjerenica EU za vanjske poslove i sigurnost, u četvrtak je izjavila kako je za Europu „važno da Iran u potpunosti provodi svoje obveze“, pri čemu je obećala učiniti sve što je moguće za smanjenje napetosti u odnosima između Teherana i Washingtona.

Teško da izjave takvoga tipa mogu zadovoljiti iransku stranu u vrijeme kada je ta zemlja izložena snažnim američkim sankcijama, ponajprije prema njezinom energetskom i financijskom sektoru – ključnim za funkcioniranje same države. Iranski predstavnici zato posljednjih dana upozoravaju kako EU ima „vrlo malo vremena za spas nuklearnog sporazuma“ i poduzimanje konkretnih, a ne samo deklarativnih poteza oko uspostave mehanizma platnog prometa za trgovanje s Iranom zaobilazeći američke sankcije, o kojemu Bruxelles i EU „trojka“ govore već od početka ove godine kao o gotovoj stvari. Međutim, poznavajući pragmatizam EU vanjskopolitičkih poteza, koji se puno više temelje na pokušaju igranja važnog čimbenika u međunarodnim odnosima nego što za to imaju realnog uporišta, kao i probleme s kojima se EU susreće proteklih godina i u ovom trenutku, vezano za formiranje najvažnijih izvršnih tijela Unije i njihovih predstavnika, teško je vjerovati kako će se EU „trojka“ u ovom trenutku usuditi u praksi suprostaviti američkim protuiranskim potezima. Drugim riječima, sudbina nuklearnog sporazuma s Iranom je na vrlo klimavim nogama. Uostalom, bez sudjelovanja SAD-a u njemu on ionako nema pretjeranog smisla.

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like