U Berlinu prekosutra ključni sastanak o Libiji: dolazi i ruski čelnik Putin

U Berlinu će se 19. siječnja održati međunarodna konferencija o Libiji, na kojoj  će se razgovarati o načinima riješenja libijske krize, između ostalog i o zaustavljanju vojnih aktivnosti, intenziviranih posljednjih mjesec dana na bojišnicama oko glavnog grada Tripolija, kao i početku pregovora pod agendom UN-a. Sudionici konferencije potpisat će završni dokument koji će sadržavati ključne segmente sporazuma.

Njemačka vlada za sada se nije odlučila o samom formatu konferencije i pregovora, a pripreme još traju, kazao je glasnogovornik savezne vlade u Berlinu Steffan Seibert. Za sada se zna kako će u njemačku prijestolnicu tim povodom stići ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je prošloga tjedna u Kremlju ugostio kancelarku Angelu Merkel, i kada je Libija bila jedna od važnijih tema njihovog razgovora.

Podsjećamo: predstavnici Rusije i Turske su 13. siječnja u Moskvi održali pregovore s predstavnicima glavnih sukobljenih strana u Libiji – premijerom međunarodno priznate vlade u Tripoliju (koja je slaba i nadzire samo mali dio teritorija koji gravitira glavnom gradu) Fayezom al-Sarrajem i zapovjednikom Libijske nacionalne vojske (LNA) generalom Khalifom Haftarom, koji nadzire najveći dio libijskoga teritorija. Uz posredništvo ruskog i turskog ministra vanjskih poslova sporazum o primirju tada je potpisao samo premijer  Sarray, dok je Haftar izjavio kako uzima „dvodnevnu pauzu“ i sporazum odbio potpisati.
Jučer je stigla vijest kako je Haftar načelno spreman potpisati sporazum o prekidu vatre, za što mu je u Moskvi, navodno, smetalo tursko posredništvo. U Berlinu turskog posredništva neće biti pa ćemo vidjeti, je li to baš bio ključni razlog Haftarovog odustanka. Ili se on sada jednostavno ne želi vojno uplitati u borbe za Tripoli s obzirom da je turski predsjednik Erdogan izjavio kako je Turska počela prebacivati svoje vojnike u libijski glavni grad, što bi po Haftara vjerojatno bilo prerizično.

 

Haftar napustio Moskvu bez sporazuma o primirju s vladom u Tripoliju





 

 

Komentari

komentar





You may also like