U Berlinu sutra sastanak Merkel-Putin: što očekuje Europa?

U subotu, 18. kolovoza, u Berlinu se sastaju njemačka kancelarka Angela Merkel i ruski predsjednik Vladimir Putin. Očekuje se kako će dvoje dužnosnika razgovarati o širokom krugu tema – stanju u Siriji i Ukrajini, kao i američkim sankcijama i sporazumu o iranskom nuklearnom programu. Prije dolaska u Berlin, Putin će otići u privatan posjet  Austriji na osobni poziv tamošnje ministrice vanjskih poslova Karin Kneissl koja se u subotu vjenča. Putin joj sigurno neće doći praznih ruku, pa je i poklon kojeg će prva dama austrijske diplomacije dobiti od ruskog vođe jedno od pitanja koje intrigira austrijsku javnost, a sama svadba već je top tema brojnih svjetskih medija. Kako se Europa priprema dočekati Vladimira Putina i što od njega očekuje?

Prije svega, njemački i svjetski mediji govore o širokom spektru tema o kojima će se razgovarati. Ali nisu svi europski dužnosnici jednako „oduševljeni“  sutrašnjim posjetom: tako je, primjerice, ukrajinski predsjednik Petro Poroshenko jučer nazvao kancelarku Merkel i izrazio joj ukrajinsko protivljenje i zabrinutost izgradnjom plinovoda „Sjeverni tok 2“. Njegovu poziciju, očekivano, zauzimaju i čelnici Poljske i triju baltičkih država iz bivšeg SSSR-a.

Međutim ima i tema oko kojih postoji puno veća razina zajedničkih interesa i razumijevanja, poput one o povratku sirijskih izbjeglica u svoju Domovinu, čije ubrzanje predlaže ruska strana nakon što je sirijska vojska uspostavila nadzor nad velikim dijelom zemlje zapadno od Eufrata (osim regije Idlib) i o čemu će je Angela Merkel još prije desetak dana kazala kako će razgovarati s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergeyem Lavrovom i ruskim zapovjednikom Glavnog stožera generalom Valeriyom Gerasimovom.

Ali postoji i jedna tema koja ih nedvojbeno svih ujedinjuje. Tako pojedini njemački mediji (npr. Handelsblatt) ukazuju na temu koja će pomoći ubrzanju „topljenja leda“ u njemačko-ruskim odnosima, a to je SAD! Pri tom se navodi kako nema nikakvog pomaka prema nekom prijateljstvu između dviju zemalja, ali korak prema normalizaciji njemačko-ruskih odnosa sigurno je učinjen.Tome će najjače pridonijeti američke sankcije koje sve više zabrinjavaju europske tvrtke i političare u EU (a o Rusiji, koja je pod direktnim udarom američkih sankcija da i ne govorimo). Ističe se i važnost brojne turske dijaspore u Njemačkoj zbog koje američko-turski sukob Angela Merkel više ne može promatrati isključivo kao vanjskopolitičko, već i unutarnjopolitičko pitanje.

Također treba naglasiti kako, za razliku od Putina, popularnost Angele Merkel u Njemačkoj ubrzano pada. Nju su sinoć u Dresdenu zvižducima dočekali i njenu ostavku tražili brojni demonstranti iz po popularnosti rastuće desne stranke Alternativa za Njemačku (AfD), koja se protivi imigracijskoj politici njemačke kancelarke. S druge strane većina Nijemaca pozdravlja normalizaciju odnosa s Rusijom, pa bi uspjeh sutrašnjih pregovora sigurno povoljno utjecao na popravak rejtinga Angele Merkel.

Sutrašnji posjet Vladimira Putina Angeli Merkel treba promatrati i kao svojevrsni uzvratni posjet, nakon što je njemačka kancelarka u proljeće doputovala u ruski Soči, gdje su dvoje državnika po prvi put počeli ozbiljniji dijalog usmjeren na poboljšanje rusko-njemačkih odnosa, opasno  narušenih nakon izbijanja ukrajinske krize 2014. godine i uvođenja proturuskih sankcija i ruskih sankcijskih protumjera. Od tih sankcija stradavaju gospodarstva i poslovni interesi tvrtki iz obiju zemalja. Problem je u tome što su te sankcije upale „u blato“ ukrajinske krize s kojom su neposredno povezane, a  kojoj se ne nazire skori završetak. Naprotiv.
Komentari

komentar

0 komentara

You may also like