U Berlinu, zbog rasizma mijenjaju ime stanice metroa

Njemačka prometna tvrtka BVG želi preimenovati jednu od stanica berlinskog metroa. To, naravno, ne bi bilo vrijedno spomena da se i u ovom slučaju ne radi o sada toliko „modernim“ ideološkim i rasno-uvjetovanim motivima, što onda, naravno, uvijek pokreće i burne rasprave u javnosti. I nije tu „kriva“ spomenuta tvrtka, već oni koji su u dosadašnjem nazivu jedne od stanica (a radi se o stanici „Mohrenstraße“) vidjeli problem – riječ „Mohren“ je stari termin za ljude tamne boje kože, a taj naziv asocira na vremena kada su se u toj zoni grada smještali robovi, dovoženi iz Afrike.

„Kako je tvrtka bez predrasuda i jedna od najvećih tvrtki koja osigurava radna mjesta u Berlinu, BVG odbacuje bilo kakve oblike rasizma ili druge diskriminacije“, navodi se u pripćenju BVG.

Inicijativu za preimenovanje te stanice metroa još je prije nekoliko godina podnijela civilna udruga „Inicijativa za crne osobe u Njemačkoj“ (Die Initiative Schwarzer Menschen in Deutschland (ISD). Javna rasprava na tu temu pokrenuta je na temelju novog vala borbe protiv rasizama, pokrenute nakon nedavnog ubojstva afroamerikanca Georgea Floyda  u SAD-u, u Minneapolisu, od strane tamošnjeg policajca. Pokrenula se i internet-peticija o nazivu stanice, a jedna od njih je i da se ona nazove imenom Georgea Floyda.

 

Komentari

komentar





You may also like