U Britaniji rekordne cijene dizela; BP ne želi u potpunosti napustiti Rusiju

Cijena dizela u Velikoj Britaniji u utorak je ponovo dosegnula svoj rekord, baš kada je vlada te zemlje objavila da će zabraniti sav uvoz ruske nafte i rafiniranih proizvoda do kraja ove godine, piše maloprije američki Bloomberg.

U tom kontekstu stiže i vijest britanska i globalna naftna i plinska mega-kompanija BP neće u potpunosti napustiti Rusku Federaciju, iako je najavila prodaju svog udjela u ruskom energetskom divu Rosneft-u. To je izjavio predstavnik tvrtke za američki Bloomberg.

Tvrtka će “nastaviti ispunjavati postojeće ugovorne obveze (s Rosnjeftom, op.GN.) uz poštivanje sankcija, sigurnosnih i dostavnih zahtjeva…” BP ne isključuje nove projekte s Rusijom ako je “potrebno osigurati sigurnost opskrbe”.

BP će nastaviti razmatrati ovu “brzo mijenjajuću i složenu” situaciju.

Dan ranije, 8. ožujka, naftne i plinske tvrtke – britansko-nizozemski Shell i britanski BP – odbile su nove ugovore o isporuci nafte i plina iz Rusije tj. priklonile su se sankcijama protiv ruskog energetskog sektora.

Shell je najavio planove za postupno ukidanje sudjelovanja u svim ruskim projektima ugljikovodika, uključujući naftu, naftne derivate, plin i ukapljeni prirodni plin (LNG), poput američkog i globalnog energetskog diva ExxonMobila. Odmah je zaustavio svu izvanugovornu kupnju ruske nafte i obećao zatvoriti svoje benzinske crpke u Rusiji.





Na ove je događaje reagirao potpredsjednik ruske vlade Aleksandar Novak slijedećim riječima: “Potpuno je jasno da će odbijanje ruske nafte dovesti do katastrofalnih posljedica za svjetsko tržište. Rast cijena bit će nepredvidiv. Bit će 300 dolara po barelu, ako ne i više.”

Sinoć je američki predsjednik Joe Biden potpisao uredbu o zabrani uvoza ruske nafte i derivata u SAD.

Više o ovoj temi možete pročitati u našoj jučerašnjoj analizi na poveznici ovdje.





Z. Meter: Shell i BP odbili rusku naftu. Rusija upozorava na katastrofu!

Komentari

komentar

You may also like