U Bruxellesu danas rasprava o novim britanskim prijedlozima o Brexitu

Britanska vlada jučer je poslala Europskoj uniji prijedlog izmjena u sporazumu o Brexitu. London je Bruxellesu poslao „tehničke radne materijale s idejama“ po tome pitanju, priopćeno je iz vladinog kabineta. Bruxelles je potvrdio prijam tih dokumenata, a Mina Andreeva, glasnogovornica Europske komisije, izjavila je kako će se o tome održati tehničke rasprave po pitanju carina, proizvodna, kao i sanitarnih i fitosanitarnih normi“. Također je kazala kako će se u petak, 20. rujna, održati pregovori na političkoj razini između glavnih pregovarača s dviju strana.

Ovi novi prijedlozi s britanske strane posljedica su poziva finskoga premijera Anttia Rinnea Londonu, da do kraja rujna dostavi svoje prijedloge o Brexitu. Međutim, Rinne je i dodao kako EU, kao i ranije, nije usmjerena na unošenje izmjena u već ranije potpisani sporazum s bivšom premijerkom Theresom May.

S druge strane, premijer Velike Britanije Boris Johnson želi da se u sporazum unesu promjene oko pitanja granice s Republikom Irskom, koje bi zadovoljile zastupnike britanskog parlamenta.

Komentari

komentar

You may also like