U Bruxellesu počeo prvi sastanak Vijeća Rusija-NATO u više od dvije i pol godine

Prvi sastanak Vijeća Rusije i NATO-a u posljednje dvije i pol godine započeo je u Bruxellesu jutros u sjedištu saveza.

Strane su se suzdržale od uvodnih izjava. Međutim, susret je započeo u prilično toploj atmosferi. Šef ruskog izaslanstva, zamjenik ministra vanjskih poslova Aleksandar Gruško rukovao se s visokom izaslanicom SAD-a, zamjenicom državnog tajnika Wendy Sherman prije sastanka.

Ruski izaslanik pozdravio je ostale sudionike sastanka: glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga i stalne predstavnike 30 država članica NATO-a udarcima u šake u skladu sa zahtjevima oko pandemijskih mjera. Sudionici susreta nose maske i skinuli su ih samo za službenu ceremoniju fotografiranja. Gruško je dobro upoznat sa sjedištem saveza jer je radio kao izaslanik Rusije u NATO-u 2012.-2018. Bio je posljednji predstavnik Moskve u savezu.

Osim Gruška, u ruskoj delegaciji je i zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksandar Fomin. Razgovori u Vijeću Rusija-NATO označili su drugu fazu konzultacija između Rusije i zapadnih zemalja oko krize u Ukrajini i širenja NATO-a na istok. Sastanak je nastavak pregovora između Rusije i Sjedinjenih Država održanih u Ženevi 10. siječnja. Također, 13. siječnja u Beču će se održati i sastanak Stalnog vijeća OESS-a. Oko 20 novinara zapadnih i ruskih medija postrojilo se na ulazu u sjedište saveza jer novinari nisu dobili akreditaciju za ulazak, prenosi ruski TASS

Kao što su ranije rekli glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg i predstavnica SAD-a pri NATO-u Julianne Smith, blok predvođen Zapadom spreman je čuti zabrinutost Rusije i spreman je započeti otvoren i razuman dijalog, ali nije spreman na kompromise, posebno po pitanjima svog proširenja. Sigurnosni zahtjevi Moskve upućeni su SAD-u i europskim državama, ali ih Moskva nije službeno poslala međunarodnim organizacijama kao što su Europska unija (EU) i NATO. U širim crtama, ruski se stav svodi na tri ključne točke: izvlačenje američkog nuklearnog oružja iz Europe, prestanak prakse raspoređivanja konvencionalnih snaga NATO-a u blizini ruskih granica i stvaranje svoje vojne infrastrukture tamo te službeno odustajanje NATO-a da privuče Ukrajinu i Gruzija u savez. Po mišljenju Moskve, ove će mjere pomoći u otklanjanju ozbiljne vojne neravnoteže u Europi koja je nastala nakon raspada Sovjetskog Saveza i Varšavskog pakta. To će znatno ublažiti vojnu i političku napetost i ponovno se vratiti osnovnom načelu koje su potvrdile sve države članice OESS-a na svom sastanku u Istanbulu 1999. da se sigurnost jedne države ili skupine država ne može osigurati nauštrb sigurnosti druge države, tvrdi Moskva.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg objavio je na Twitteru da je “sastanak Vijeća NATO-Rusija u tijeku”, nazvavši ga “kritičnim trenutkom za europsku sigurnost”. “Kada su tenzije visoke, još je važnije da sjednemo za isti stol i da se pozabavimo svojim zabrinutostima”, istaknuo je.
Komentari

komentar

You may also like