U Bugarskoj nije potrebno raspoređivanje NATO trupa- ministar obrane

Bugarska ne vidi potrebu za razmještanjem vojnika NATO saveza na svom teritoriju, kao odgovor na gomilanje ruskih trupa u blizini granice s Ukrajinom, izjavio je sinoć bugarski ministar obrane, prenosi Reuters.

Stefan Janev potvrdio je da se unutar NATO-a raspravlja o različitim opcijama odgovora, uključujući uspostavljanje vojne nazočnosti u Bugarskoj i Rumunjskoj, crnomorskim članicama NATO-a, u okviru misije “ojačanja prednje prisutnosti”.

NATO je tu misiju iskoristio za raspoređivanje vojnih snaga u baltičkim državama i istočnoj Poljskoj. “Moj stav je da takav pristup, može dovesti do nepoželjnog povećanja napetosti u regiji”, napisao je Janev na Facebooku. On je rekao da za sada nema razloga da se gomilanje ruskih trupa smatra izravnom prijetnjom Savezu i njegovoj sigurnosnoj zoni. “U tom smislu, ne vjerujem da postoje potrebne okolnosti koje mogu opravdati odluku o upućivanju dodatnih vojnika na naš teritorij”, napisao je.

Rekao je kako će Bugarska, koja se pridružila NATO-u 2004., nastaviti pratiti situaciju i spremna je povećati kapacitet vlastitih nacionalnih snaga “u kontekstu savezničkog kapaciteta za odvraćanje i obranu” ako to bude potrebno. Valja napomenuti kako Bugarska i Rusija njeguju sve jače veze. U listopadu ove godine je bugarski predsjednik Rumen Radev izjavio kako je Krim “trenutno ruski” i time je izazvao burnu reakciju Washingtona.

Komentari

komentar

You may also like