U Češkoj Tihanovsku primaju kao predsjednicu Bjelorusije

U gornjem domu češkog parlamenta (Senata) bivša kandidatkinja za predsjednicu Bjelorusije Svetlana Tihanovska bit će primljena kao predsjednica bjeloruske države, izjavio je još jučer predsjednik senata Miloš Vistrčil.

“Predsjednički izbori u Bjelorusiji u kolovozu 2020. nisu bili slobodni, nepravedni su i nezakoniti. Činjenicu da je Senat pozvao Svetlanu Tihanovsku u Češku kao svog glavnog gosta, doživljavam kao činjenicu da je češki Senat i ja osobno smatramo predsjednicom Bjelorusije”, rekao je.

Na susretu s češkim senatorima Tikhanovska je danas razgovarala o mogućnosti pomoći bjeloruskoj oporbi s češke strane.

Ona je doputovala u Prag na poziv predsjednika Senata, a u Senatu je održala govor. Ovom je prigodom na zgradi gornjeg doma češkog parlamenta izvješena bijelo-crveno-bijela zastava koju je na masovnim prosvjedima prošle godine koristila bjeloruska oporba. Uz to, Tihanovsku trebaju primiti predsjednik Republike Miloš Zeman, šef vlade Andrej Babiš i ministar vanjskih poslova Jakub Kulganek.

Predsjednik Miloš Zeman izrazio je osobnu potporu bivšoj predsjedničkoj kandidatkinji Svetlani Tikhanovskoj, objavio je danas tajnik za medije češkog čelnika Jiri Ovčáček .

“Predsjednik Republike izrazio je osobnu potporu S. Tihanovskoj, potporu Češke i visoko je cijenio njenu hrabrost. Poželio je oporbi pobjedu u borbi protiv posljednjeg europskog diktatora”, navedeno je u tvitu.





Komentari

komentar

You may also like