U Dohi se obnavljaju pregovori između talibana i SAD-a

U glavnom gradu Katara – Dohi – u ponedjaljak, 25. veljače, nastavljaju se pregovori između proširene delegacije afganistanskog talibanskog pokreta i delegacije SAD-a predvođene Zalmayom Halilzadom, priopćila je danas afganistanska agencija Pajhwok

Glasnogovornik talibana Zabihulla Mujahida izjavio je kako je zamjenik vođe pokreta mulla Abdul Ghani Baradar (vidi naslovnu fotografiju) već stigao u Dohu na pregovore s američkim izaslanicima.

Priključenje mulle Baradara pregovorima o reguliranju stanja u Afganistanu pozdravio je norveški diplomat Kai Eide, koji je od 1008.-2010. g. bio posebni izaslanik glavnog tajnika UN-a za Afganistan. To znači, kazao je Eide, kako će grupa u Dohi sada aktivnije usvajati odluke nego je to bilo ranije. „S obzirom na moje desetljetno iskustvo, smatram, kako je i prije uhićenja on bio najpoznatiji vođa talibana iz redova pobornika političkog riješenja sukoba“, kazao je Eide.

Podsjećamo: mulla Baradar ubraja se među osnivače talibanskog pokreta. Do listopada 2018.g. bio je zatočen u jedom od pakistanskih zatvora, ali je bio oslobođen „u sklopu napora za pokretanje mirovnog procesa“. Bio je uključen u sastav delegacije, predložene od strane talibana za sudjelovanje na pregovorima. Posljednji krug pregovora održan je prije mjesec dana, kada su obje strane objavile kako su se „u načelu“ dogovorile o okvirnom programu povlačenja američkih vojnika u zamjenu za obećanje talibana da teroristi neće zauzeti teritorij te zemlje za organiziranje terorističkih napada protiv SAD-a i njihovih saveznika.

 

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like