U Estoniji počinje najveća vježba američke vojske u posljednjih 25 godina

Estonski medij Delfi.ee piše o početku velikih vojnih vježbi u Estoniji, kao dio najvećih vojnih vježbi američke vojske na europskom tlu u zadnjih 25 godina pod nazivom Defender Europe 2021. One će obuhvatiti 16 zemalja, a u njima će sudjelovati oko 30 tisuća vojnika iz SAD-a i NATO saveza. Osim na tlu Estonije održavat će se i u Rumunjskoj i Bugarskoj.

Sinoć su deseci salvi višecjevnih raketnih sustava, koji pripadaju 41. kopnenoj topničkoj brigadi američke vojske,  označili aktivnu fazu spomenute vježbe NATO saveza koja predstavlja uvježbavanje brzog vojnog odgovora. Ti su sustavi dizajnirani za gađanje posebno važnih ciljeva na velikoj udaljenosti. Primijećena je i povećana aktivnost vojnog zrakoplovstva s uzletišta Nurmsi. Tijekom vježbe ne koristi se bojevo streljivo.

7. svibnja, bliže ponoći, u uvjetima što bližim borbenim, 82. američka zrakoplovna divizija sletjet će na spomenutu zračnu luku. Stotine padobranaca sudjelovat će u operaciji, uz to će iz zrakoplova biti izbačena i teška oprema. Jezgra zračne jedinice prebacuje se u Estoniju iz američke savezne države Sjeverne Karoline. Tijekom iskrcavanja Amerikanaca bit će zabranjen pristup lokalnom stanovništvu spomenutoj zračnoj luci, čiji će obod čuvati vojna policija.

U popodnevnim i večernjim satima 8. svibnja, postrojbe američke vojske uvježbavat će prebacivanje vojnika helikopterima s aerodroma Nurmsi na središnji domet obrambenih snaga. U vježbama će sudjelovati estonska 1. pješačka brigada i njoj podređena borbena skupina NATO-a koja je stacionirana u Estoniji, kao i lokalne Snage za specijalne operacije i odredi paravojne organizacije “Obrambena liga ” (iz naselja Alutaguse, Järva, Viru). U početnoj fazi vježbi igrat će ulogu neprijatelja, a u završnoj fazi, zajedno s Amerikancima, razradit će vođenje obrambenih akcija.

Trenutačno je u estonskoj zračnoj bazi Amari raspoređen rekordan broj zrakoplova: vojno-transportni zrakoplovi, zračni tankeri, jurišni i transportni helikopteri. Logistička služba estonske vojske odgovorna je za opskrbu više od 2.000 vojnog osoblja.

Kao što je naglašeno u Talinu, vježba brzog odgovora usmjerena je na “uvježbavanje obrane Estonije u potencijalnoj kriznoj situaciji”. Očekuje se da će “vježba poboljšati komunikaciju između saveznika i povećati njihovu spremnost odgovora na događaje”.

S druge strane, Sjedinjene Države procjenjuju svoju sposobnost brzog prebacivanja vojnika u zonu sukoba, a zemlje domaćini procjenjuju sposobnost njihove infrastrukture za primanje pomoći.

Ova estonska faza vojne vježbe završit će 14. svibnja.

Komentari

komentar

You may also like